2014.09.05. 13:47

Semmi nem olyan megrázó, mint a valóság. Nem kell vér, nem kellenek leszakadt végtagok, elég csak az a pár kocka, ami egy motoros utolsó perceit mutatja a sisakkamerájával felvett videón. David Holmes értelmetlenül halt meg, de édesanyja és családja mindent megtesz, hogy valami módon mégis a világ hasznára váljon a balesete.

A norfolki rendőrség készítette a filmet, amiben David édesanyja, Brenda, a nyugdíjas ápolónő mesél fiáról, a tavalyi balesetről. „Részt akarok venni ebben a kampányban, mert érzem, David elvesztése igy nem lesz teljesen értelmetlen. Ha csak egyetlen balesetet meg tudunk így előzni, ha csak egyetlen családnak nem kell mindazon keresztülmennie, amin nekünk kellett, David halála már nem volt teljesen hiábavaló. Tudom, hogy aznap gyorsan motorozott, szerette a sebességet, de szerette az életet is. Bár nem könnyű nekem ez az egész, de remélem, hogy lesznek, akiknek hasznára válik, lassítanak, és jobban figyelnek a motorosokra. Én sem vagyok tökéletes sofőr, csináltam már butaságokat, de szerencsém volt, megúsztam. Davidnek nem volt szerencséje, a Renault vezetőjének sem volt szerencséje.”

A Norfolk és Suffolk közlekedésrendészetének vezetője, Chris Sprinks elmondta, hogy tisztában van vele, a videó megrázó, és meg fogja osztani a közvéleményt. „A felvétel sokkoló, de tudomásul kell vegyük, a halálos balesetek ilyenek. Az érzés, amit a film látványa okozhat sok embernek, még csak meg sem közelíti mindazt, amin a család és barátok átmennek, mikor szerettüket ilyen módon vesztik el. Egy halálos baleset következményei minden érintett számára szörnyűek, erre kell, hogy felhívjuk mindenki figyelmét. Határozottan hiszem, hogy a film kellőképpen hatásos és a motorosokat és autósokat is elgondolkoztatja. Tudom, egy ilyen felvétel nyilvánosságra hozása megosztja a közvéleményt. David családja teljes támogatásával mutatjuk be az anyagot, és édesanyjával, Brendával együtt dolgoztunk, hogy hatásos, de ugyanakkor ne érzéketlen módon közvetítsük az üzenetet." 

A filmben nincs egy csepp vér sem, nem látunk senkit szenvedni. De az a pár másodperc, amikor halljuk Davidet felkiáltani, és látjuk, ahogy a menthetetlen helyzetben belecsattan a motor az autóba, és az utána következő csend tényleg mindenkit sokkol. 

Talán csak nekünk, magyaroknak furcsa olvasni egy rendőri vezető szavait, aki felvállalja a megosztó döntés felelősségét, nem beszél mellé: „Nem azért hozzuk nyilvánosságra a felvételt, mert a közönség egyetértésére számítunk. Fontos közlekedésbiztonsági üzenetet akarunk vele közvetíteni, megmutatni, hogyan előzhetjük meg a halálos baleseteket. Örülök neki, hogy vitákat generálunk, ami szerintem jó, mert a közlekedés biztonsága lesz a téma, arról fognak beszélni, ki mit tenne motoron vagy autóban egy hasonló esetben. És ez már segíthet minket, hogy elérjük a célunkat.”

A Renault vezetőjét, aki maga is beismerte, sem Davidet, sem a mögötte érkező autót nem látta, áprilisban ítélték el (közmunkára ítélték és 18 hónapra eltiltották a járművezetéstől). Bár David a sebességhatárnál gyorsabban közlekedett, más vezetők tisztán látták őt is és a másik autót. A rendőrök mindkét fél felelősségét kiemelik: „A felvételből kiderült, hogy David helyenként 160 km/órával is ment. Azonban a sebességétől függetlenül a gépkocsival nem lett volna szabad elkezdeni a manővert. David kockáztatott, mikor gyorsan hajtott, és e lehető legnagyobb árat fizette érte. A motorosok többsége felelősségteljesen vezet, ezzel együt is minden bizonnyal sokuk számára lesz ismerős a videón látható vezetési stílus. Mind tudjuk, hogy a motorosok különösen veszélyeztetettek, és ez a szomorú eset mindenkit emlékeztetni fog arra, hogy lassabban és nagyobb körültekintéssel kell vezetnünk.”

Egy biztos, ilyen filmet a magyar illetékeseknek sosem lenne merszük megcsinálni, közzé tenni. Valamiért félünk a hasonló konfrontáló, érzelmeket generáló figyelemfelhívó anyagoktól. Pedig jó lenne itthon is kreatív, bevállalós, tényleg hatékony anyagokat látni.