Így nem vett tudomást a média motoros tiltakozók ezreiről

2023.08.28. 15:14

Tudtam, hogy marha sokan leszünk, mert már Szentendrén tömött sorokban haladtunk együtt a többi motorossal. A piros lámpáknál tízesével gyűltünk, a célállomás előtti utolsó benzinkutakon pedig egészen konkrétan sorba kellett állni egy tankolásért és vízért.

Elég annyit mondani, hogy Visegrád vagy azt, hogy augusztus 26, és talán nincs olyan motoros, aki nem tudná, hogy most hétvégén zajlott le az ország legfontosabb motoros megmozdulása. A visegrádi önkormányzat a Fellegvárhoz vezető panoráma útvonalat júniusban zárta le a motorosok elől, a felháborodás azonban nem maradt reakció nélkül. Szombaton annyi motoros jelent meg a városban, hogy az lényegében megbénította a helyi közlekedését. Nem csak a levegőbe beszélek, ott voltam, és csak annyit tudok mondani, azt, ami ott volt, látni kellett!

Mi egy kis késéssel érkeztünk, már amennyiben lehet késésről beszélni ebben az esetben, a tiltakozásnak ugyanis laza keretei voltak. Pusztán a dátumot tudtuk, és azt, hogy délután egy körül megnézzük, ott van-e még az a tábla. Ott volt. Mi Békés Dórival úgy 13:10-re értünk a városba, de akkorra a “motorkerékpárral behajtani tilos” tábla felé vezető Mátyás király út dugig volt motorokkal. Az elejétől a tábláig. Az 2 kilométer, csontig töltve motorral, de úgy képzeld el, hogy minden szabad centiméteren! Mindeközben a város is tele volt, és a Nagyvillám Sípálya felőli útszakasz is tömve volt kétkerekűekkel. Annyival, hogy személy szerint úgy 5-10 perc sétányi távolságra letámasztottam a motort és gyalog mentem el a Fellegvár parkolója után kihelyezett másik tiltó tábláig. Nincs más szavam rá, mint az, hogy elképesztő. Ilyet még nem láttam, és egészen biztos vagyok benne, hogy a helyiek sem.

Azt gondoltam, hogy egy ekkora horderejű esemény mégiscsak felkelti a sajtó figyelmét. Végtére is egy város komplett forgalma elesett, miközben Visegrádot konkrétan ellepték a motorosok, akik egy ügyet képviseltek. Nem tudom mennyien voltunk, erre megbízható számokat még nem láttam, de hogy ezres nagyságrendről beszélünk, azt bátran állítom. Biztos voltam benne, hogy egy ekkora horderejű eseménynek lesz médiavisszhangja. Hááát...

Lássuk, hogyan (nem) számolt be a média arról, ami szombaton történt! Az egyetlen üdítő kivételnek talán az RTL-t tekinthetjük, akik eleve készültek az eseményre, amire kamerával és riporterrel vonultak ki. Beszámoltak arról, ami történt, interjút készítettek Dodorral, és tőlük tudjuk azt is, hogy bár Visegrád polgármesterével, Eőry Dénessel is anyagot kívántak készíteni, aki délelőtt még készséges volt, de miután délután ellepték a várost a motorosok, elérhetetlenné vált.

A következő ébredő a Telex volt, akik úgy tűnik személyesen már nem látogattak ki az eseményre, de összegyűjtötték az információkat, és egy turistabuszról készített beágyazott videó segítségével adtak betekintést, hogy mennyien is voltak jelen. Ők ekkor óvatosan sok száz motorosról írtak, ami tényszerűen igaz, végtére is sokszor száz motorosról beszélünk, ez egészen nyugodtan kijelenthető. Az ő óvatos narratívájukat vette át később a 24.hu, majd a HVG. Végül a Telex narratíváját átvette a Hír TV is egy rövid hír erejéig, a Player.hu férfimagazin pedig üdítő kivételként korrekt összefoglalót rittyentett az eseményről. A Magyar Narancs bosszúmotorozásról írt (jelentsen ez akármit is), a kormányközeli lapokban (Origo, Pesti Srácok..stb.) viszont hiába kerestem a szombati események nyomát. Az látszólag meg sem történt.

Pedig még mennyire, hogy megtörtént, és pont ez a szombati tiltakozás legnagyobb eredménye, hogy az ügy mostantól hivatalosan is nem csak a fejekben, nem csak az internet kommentgödreiben létezik. Hiába a visszafogott sajtóvisszhang, a helyi lakosok, a helyi vállalkozói réteg és a város vezetése számára pontosan ugyanúgy valósággá vált, hogy motorosok ezreinek (legyen mondjuk háromezer, sok helyen ennyi résztvevőt taksálnak, de ez nem hivatalos szám) problémája van azzal a nyamvadt táblával. És ugyanúgy megerősítés motorosok ezreinek, azoknak akik ott voltak, és azoknak is akik szerettek volna ott lenni, hogy nem vagyunk egyedül.

Persze nincsenek illúzióim, látom magam előtt a jövő cinikus hangjait. És akkor most mi változott? - kérdezik majd az elefántcsonttorony ablakából kiabálva. Elmondom mi változott: Visegrád Önkormányzata többé nem söpörheti le az asztalról a motorosokat tiltó tábla ügyét. Hiába akarták elhalasztani a vitát, talán abban bízva, hogy majd csak csitulnak a kedélyek és szépen csendben kint hagyják a táblát, ez többé nem lehetséges. Ezt az ügyet tárgyalni kell, kezelni kell, és én mondom nektek: a jövőben egészen biztosan kétszer átforgatja a szájában a lehetőségeket, aki még egyszer ilyen csúf táblával akarja távol tartani a motorosokat a városától. Hát kinek van szüksége erre a felfordulásnak? Vagy Eőry Dénes polgármester vajon véletlenül vált elérhetetlenné az RTL számára, miután kiderült, itt nem csak néhány motoros hangoskodik?