Mire jó ez a kar?

2016.02.03. 17:00

Feladó Ferenc

Címzett zivan@totalbike.hu

Dátum 2016.02.02.

Tárgy Mi ez a kar?

 

Kedves Iván!

Ennek a cikk képein lehet-e tudni, hogy a jobb oldali kormányvégen mi az a kar? Üdvözlettel: Ferenc

Kedves Ferenc!

Az a kar a fékkart védi, de nem az eldőlésektől. A MotoGP versenymotorokon bukkant fel, miután több esés is bekövetkezett amiatt, hogy a test test ellen küzdő pilóták vagy motorjuk véletlenül hozzáért a másik fékjéhez. Ugye nem kell magyarázni, hogy mi történik akkor, amikor egy hármas telin, letett térddel kanyarodó pilótának hirtelen benyomódik a fékkarja.

2012-től kötelező a MotoGP-ben, de már 2006-ban volt egy ennek hiányára visszavezethető baleset: a katalán GP első kanyarjában Loris Capirossi, Randy de Puniet, Dani Pedrosa és Marco Melandri nagy sebességnél akadtak össze, amikor Sete Gibernau gyári Ducatija megkoccolta Capirossi motorját, ezzel beindítva a láncreakciót.

De hasonlóan zajlott 2008-ban Hector Barbera és Marco Simoncelli mugellói esése is a 250-es kategóriában a célegyenesben, pedig akkor már voltak, akik használtak fékkar védőt, például Scott Redding és Toni Elias is. Hogy mennyire jól működik, mi sem bizonyítja jobban, mint Valentino Rossi esete, amikor 2013-ban a katari futamon kontaktolt Pedrosával, és pont ez mentette meg az eséstől, és végül második lett.

Ezért ma már szinte az összes versenymotoron ott van ez az alkatrész, és már különböző kiegészítőgyártók mindenféle utcai motorra is árulják.

Üdv: Zomborácz Iván