Új átverés a használtpiacon

2020.01.20. 15:25

Olvasónk, Zsolt egy új csalási formával találkozott. A régi, már-már szakállas recepttel ellenben itt nem őt akarják rávenni gyanúsan jó ajánlattal, hogy előre fizessen, hanem neki utalnának előre, és csak akkor megy a tréler, ha megérkezett a pénz a számlájára. Akkor hol itt csapda? Spoiler: Zsolt gyanút fogott, nem szedték rá.

Feladó Zsolt

Címzett totalbike.hu

Dátum 2020.01.20.

Tárgy Új átverés a használtpiacon

  Sziasztok!

A minap kaptam egy SMS-t egy Georgiai vezetékes számról, a németországi Mobile.de-n hirdetek egy motort, de a kérdést sms-ben kaptam a telefon számomra. Természetesen utána néztem, honnan jött. Az üzenet tartalma az volt,hogy “érdekel a motor, kérem vegye fel a kapcsolatot a tadipejo557@gmail.com e-mail címen".
Első dolgom volt, hogy megnézzem, él-e a cím és, hogy van-e valami hozzáfűzés vagy panasz. Nem volt, teljesen tiszta.Az illető tovább kérdezett, mikor volt a szerviz megcsinálva, és mennyit engedek az árból. Leírtam, megegyeztünk az árban, erre ő felajánlott nekem átutalásos vagy pay-palos fizetési módot, és ha megérkezett a pénz, akkor küldene egy szállító céget, aki elviszi, és az adásvételit megcsinálja velem. Adjam meg a számlaszámom, Iban stb... meg az átvétel címét. Elgondolkoztam, mi lehet a bajom ebből. Igazából semmi, mert ha valaki a számlára utal pénzt, azt látom, hogy megérkezett, és ott is marad.
Ezért is mondtam neki, hogy a Pay-Pal helyett inkább utaljon, ugyebár a Pay-pal-t meg tudja reklamálni, és vissza tudja húzni a pénzt, és akkor se motor, se pénz. De én még mindig gyanakodtam. Megkérdeztem a bankomat, hogy ha az USA-ból utalnak nekem pénzt, azt vissza tudják-e húzni lakossági számláról. A bank azt válaszolta, hogy az USA bankok közül van olyan, ahol 30 napig visszaveheti a pénzt, amit elutalt. Ekkor felajánlottam neki a Westen Uniont, hogy azon gyorsabban megy a tranzakció (és még vissza sem tudja húzni), azonnal elutasította. Nyugodjak meg, ha a számlámon van a pénz, csak akkor jön érte a szállító cég, nincs okom az aggodalomra. Én ezt gyanúsnak találtam, és elálltam az eladástól. Elköszöntünk, kész, ennyi.
Még átfutott az agyamon, mi van, ha tényleg nem egy behúzás? Jó, mindegy, nem törtem a fejem. 1 óra múlva jött még egy üzenet Thomas Voss-tól. Visszaírtam neki kíváncsiságból, na, ő már nem is alkudott, azzal a szöveggel akart behintáztatni, hogy egy olajfúró tornyon dolgozik, és a Németországba élő fiának akarja megvenni a motort. Írtam is neki, akkor várom szeretettel, eljön megnézi kifizeti kész. Nem, sajnos nem tud jönni, mert ő az USA-ban van, és átutalással szeretne fizetni, és ha megjött a pénz, akkor küld egy céget, és átveszik a motort.
Mondtam, a Westen Union gyorsabb! Nem, átutalással szeretne fizetni. Még próbáltam kiszedni belőle, melyik bankja van, de erre már nem válaszolt. Na itt összeraktam a képet, hogy átutalják a pénzt, elviszik egy hivatalos céggel, Fedex vagy nem tudom melyikkel (mert ők csak akkor szállíthatják el, ha ki van fizetve), és mikor már úton van, ő szépen visszahúzza a pénzét, nekem meg se motor, se pénz. Valljuk be, ezt elég nehezen tudnám visszaszerezni Amerikából, vagy sokkal többe lenne, mint a motor. Szóval röviden ennyi. Szerintem nagyobb értékű autókkal is meg fogják csinálni, vagy ami megéri nekik. Vigyázzatok semmit sem szabad ismeretlennek megadni, még ha nem tűnik behúzásnak az elején, akkor sem. Köszönöm, hogy megoszthattam veletek!
Minden jót!

Zsolt