2015.06.18. 17:23

A közlekedésbiztonság, baleset-megelőzés nem vicces téma. Hosszasan lehetne taglalni, hogy a különböző óriásplakátoknak, televíziós kampányoknak mekkora a haszna, illetve milyen a ráfordított költségek és elért eredmények aránya. Egyre többen ismerik fel azonban, hogy semmi nem olyan sokkoló, mint a valóság. 

orfkobb

Korábban a norfolki rendőrség készített egy olyan kisfilmet, amelyben egy halálos balesetet vettek elő. A motoros életének utolsó pillanatait tárták az emberek elé, ezzel pedig egyértelműen az érzelmekre hatottak. Talán nincs is olyan ember, aki ilyen képsorok láttán ne állna meg, és gondolkodna el legalább egy percre. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) akkor saját honlapján is megosztotta ezt a videót, és úgy tűnik, ötletet is merítettek belőle. Legújabb motoros spotjukban - amelyet már a televíziók is vetítenek - szintén egy valós balesetet vettek elő, amelyre nem volt nehéz ráhúzni a régi szlogent: a közút nem versenypálya.

Az persze jó kérdés, hogy az adott szituációban mitől ment el így a motor segge. A motoros talán megijedt és hirtelen belelépett a hátsó fékbe, aztán a padkára lecsúszva már végképp nem tudta kézben tartani a helyzetet, így beesett a fák közé. A mögötte haladó sisakkamerája rögzítette az esetet. A baleset-megelőzési film készítői ehhez forgattak még néhány jelenetet.

Egy szó mint száz: ne közúton vagánykodjunk! Ha kell az adrenalin, kell a tempó, arra ott vannak a pályanapok, ott adottak a feltételek. És hogy hogyan lehet biztonságosan, ugyanakkor élvezetesen csapatni, akár kisköbcentis gépekkel is? Gyere el, nézd meg a huszonnégy órás versenyünket!