Megállt, se kép, se hang

2012.11.29. 16:52

Tisztelt motordoktor!

Van egy 1989-es Kawasaki Eliminatorom, sorkettes motorral, 249 ccm-el. A motor eddig kifogástalanul működött, és általában nagyon meg vagyok vele elégedve.

A minap egy rövid kör után, ami a helyi benzinkútig tartott, egyszerűen menet közben megállt, és azóta se kép, se hang. Nem vagyok szerelő, csak annyit értek hozzá, amennyi lelkesedésből ragadt rám. Régi simsonos reflexből kicseréltem a gyertyákat, de még csak nem is röffent.

Új akksit kapott a nyáron, így a motort indításnál rendesen pörgeti. A kérdésem az lenne, hogy mi felé kezdjek el keresni, vagyis mi lehet az a baj, ami egy előzőleg jól működő motornak mind a két hengerét egyszerre megállítja? Ha a karbiban lenne dugulás, akkor azért csak átszivárogna annyi, hogy legalább beinduljon vagy röffenjen? Egyáltalán üzemanyag ellátás vagy gyújtás? Mivel nem vagyok tapasztalt, ezért nem akarok olyasmit bolygatni, amit nem muszáj.

Tudom, hogy nincs túl sok infó, csak mégis merre keressek?

Előre is köszönöm!

János

Kedves János!

Az ilyen hirtelen leállás többhengeres motornál szinte mindig elektromos eredetű. A hibakaresés során először a gyújtást elvevő, blokkoló berendezéseket kell megnézni, a gyújtáskapcsolót, a vészleállítót, az esetleges oldaltámasz kapcsolót, az üres jelzőt, valamint a kuplung kapcsolót, ha ez utóbbi van a motoron. Ezek hibás működése blokkolhatja a gyújtást, azonnali leállást okozva.

Ha ezek rendben vannak, akkor a főrelé és a gyújtás tápárama jön sorra, de ezt már jobb szakképzett szerelőre bízni.

Üdv.

Motordoktor