Törög Szultán esete a Harley-val

2001.07.01. 21:27

Ezt a levelet Ausztráliából kaptam George Lang-tól (Láng Gyuri), aki egyébként magyar származású. Mivel magyarul csak nagyon ritkán beszél kinn, felszedett némi akcentust, és helyesírása is nagyon aranyos, ezért megpróbáltam eredeti állapotában hagyni a szöveget. Persze ő is motorozik, de erről már számoljon be ő maga!

Vannak emberek, akik megveszik a motort, és nem csinálják rajta semmit, mások megveszneka motorot és mingyár kezdenek nyúlkálni rajta - így kezdődig a élet egy custom bike-nak.
Három féle custom építő van:
a) A eszesek (kevés pénz, de sok ügyesség): Ők saját maguk építenek a motor, mert nem vannak megelégetve a gyári végeredménnyel vagy mindenféle alkatrésből alkodnak két kerekű csodát.
b) A pénzesek (sok pénz, de kevés tudás): Megvesznek a alkatrészeket, bedobnak a profihoz, és egy pár hónap eltölik, és íme egy custom bike.
c) A balfaszok (se fej, se zsuga): Az alkatrészt csak akkor cserélnek, ha pofára esnek, minden haver kerül őket nagy ívbe, mert ága esze nincs megint tölteni az időt a rohadt motorjaival.
Nemakarok dicsekedni, de büszkén megjelentek, én is ebbe a csoportba tartozok. Csak egy példát had mondom:

 
   
   

Az első motorom egy scooter volt, marha nehéz kis motorral (175 ccm), és még kisebb kerekekkel. Alig múltam 17 évet, egy haverommal megbeszéltünk, hogy kimegyünk kirándulni a városból. Minden fasza volt, csak egyszerre a motor meghalt és nemakar megmozdulni akkor se, ha könyörögtem neki. Haveromnak egy kis több esze volt, és valahogyan rájött, hogy nincs benzin a tankba. Nemtudom hogyan csinálta, de gyanusodok, hogy belenézet a tankba, ravasz róka.

Nyár közepe volt, dél felé, és a hőmérség 30 fölött volt. Szerencsénk volt, hogy a benzin kút nemvolt túl messze, kb. 4 km, pechünk, hogy ez egy isten háta mögé út volt, és se léleg járt arra. A hosszú várakozás után elhatároztuk, hogy oda toljuk a motort a benzin kúthoz, vagyis én ültem a kormány mögött - mégsem voltam olyan hülye J - és haverom majd tol.

Végre megérkeztünk a kúthoz, barátomnak a nyelve már térdik ért, és kellett vigyázni, nelépjen rá. A kutas már ott ált kérdezve, hogy:
- Srácok, mi van a motorral?
Monndjuk:
- Elfogyott a benzinünk_
- Rezervából is? - kérdezte a kutas.
- Milyen rezervából? - kérdeztem megrémülve.
A kutas nemszólt semmit, csak oda lépett a motorhoz, lehajolt, és valamit megcsavarta, aztán berugta motort, és ez egybe beindult.
- Ezzel tudnál menni még legalább 20 km.
A haverom elsápat, majd elvörösödöt, és tántorogva megindult a mező felé.
- Azt hiszem VeCere kellet mennie - mondtam, amikor látam, hogy meghajolt földhöz. - Tévedsz, barátom - mongya a kutas, és már fut a kis ház felé.

 
   
 

Én is ránézek a volt haveromra, és majdnem beszarok, minda két kézbe legaláb 2-3 kg sutter van, és a szemek vérszomiasak. Hát én sem vártam amíg közelebb jön, és futottam a kutas után,de kurva bezárta magát, és istenért nemakarta beengedni engemet bárhogyan könyörögtem és fenyegettem őt.

Amikor az első kő egy pár centivel a fejem mellett repült, meghatároztam, hogy job lesz, ha én is csíkot húzok, ne hogy a haverom bekerüljön a bőrtönbe a ember ölésért. Szerencsém volt, hogy szegény úgy elvolt fáradva, hogy alig bírta megemelni lábakat. Ott bújkáltam a mezőbe, félve még megfinganni.

Sok idő elmúlt, amig annyira megnyugodott, hogy közelébe mertem jönni, de istennek se akkarta visza menni velem a motoron, csak amikor kutas (közbe ő is mert kimenni a házikóból) azt mondta neki, hogy más jármű nemlesz ot legaláb holnapik. Végre elindultunk haza fele, már az első kilométer kőnnél megbántam, hogy rábeszéltem őt, hogy velem jöjjön. Úgy hátamat vert, mind ha egy teve volnám, ézs így ment ez minden kilométr könnél, nemtudom, hogy mér ezek szerencsétlen kők úgy felmérgezte őt, pedig mind egy scendes és nyugot srácot ismertem őt. Jövőbe is lement velem, de sose elfelejtette benézni a benzin tartályba, hogy elég benzinünk van.

 
   
   

Sok esztendő azóta elmúlt, töb motorom volt, mind alsónadrágom, de egyik dolog nemváltozot, se eszem, se pénzem nincs még mindig. Manapságba egy büszke tulajdonosa vagyog 1993-snak, HD Sportster, eredetileg 1200 köp centis volt. Kb. négy éve vettem a Bütyöktől (szintén egy kinn élő magyar srác - NaNa), azon a napon, amikor haza felé repült. Így legaláb nekelet neki repülni ilyen mázsal.

Hogyan kezdődöt ez? Találkoztunk az úton kb. 1993-mba, amikor egy kereszkedésen töröt angolak kezdtünk szidni egy mást, aztán mindketten, amikor az angol szótár kimerült, folytattunk magyarul a karonkodást, és nagy meglepedásel rájöttünk, hogy megértünk egy mást. Akkoriba mindakettőnknek egy sovelhead Sportsterünk volt, különbözés csak abba volt, hogy ő értett a javításhoz, és a motorja nagyon jó álapodva volt, és nekem a motorjavításhoz fingom se volt, és a motort öszetartotta a legjob esetbe a rozsda.

 
   
 

Néha motoroztunk is együt, ő a motoron én a legtöb esetbe teher autó tetelyén a motor mellet. Amikor megkaptam a Karácsonyi kártyát, az összes motor javítótól 50 km paraméteren belül, meghatároztam a motort eladni (azóta nemmerek belépni annak a kereskedőnek üzletyébe). Bütyök is eldta az övét, és megvette egy három évest Evo Sportyt, amelyik az órán keveseb, mind 3000 km volt, nemtudom, hogy az első tulaj mi csinálta vele, de motorozni biztos nem.

Eredetileg burgundi volt, de a tulaj átfújta a sárgára, hogy a szemek csak úgy kápráztak. De nem ez volt benne olyan nagy hiba... Probléma az volt, hogy János (Bütyök becsületes neve - NaNa) legalább két fejjel magasabb, nemondva, hogy ő lábai és kezek hozzám hasonlítva mind egy óriásnakvoltak. A motor hozzá volt szabva, nemis próbálta, letenni a lábakat motorról. Amikor már szászor pofára estem, meguntam a magas motort, és kicseréltem legrövidebre Koni rugókra, az első villára föltettünk rövidítő kittet, aszt hiszem a White Brothers márka volt.

Megkelet cserélni a oldal standját is, azóta már kétszer elvesztettem, és nemkivánok senkinek a örömet, többszáz kilósnyi bringát emelni mindig, amikor akarsz motorozni. Meg a benzin tartályt is kicseréltem, ugyebár it Austráliába a benzin kutok egy kicsit meszeb vannak egymástól, mind othon. Aztán kicseréltema karbit a Mikunira 4-sre, és ráttetem Küryiakin hyperchargert (nehüjeskegy, így igazán nemgondolod, hogy én mertem hozzá nyúlni, hála istennek még mindig van egy pár ember,aki megsajnált). Az eredeti kormányt a Bütyök kicserélte rövid drag kormányra, hogy tud tartani motot konyhába (nemvagyok biztos, hogy nevitte el a hálószobába is). Én nemvagyok olyan perverziós, és konyhába csak kutyát vagy a feleséget tratok, attól füg, hogy ezen a napon ki jobban főz. A hálószoba pedig_ (kíváncsi vagy mi?).

Na nehuzom továb, én 12 colos kormányt tettem rá, és imádom (van egy 16-ost is, csak nemtudom fölszerelni). Ja, a motorrnak szinét már kétszer cserélte, a sárgasság után korom feketére let festve ezüst lángokkal, aztán megint buktam és haverom, aki eredetileg gitárokat festi, átfestette a "blood dust", vagyis "vérporra". Nemtudom honnan kapta az ideáját, pedig nemis voltam olyan véres.

 
   
   

Egyszer, amikor motoroztam, megint megálta motorom, pedig benzin is volt benne. Megnéztem, hogy két sapka ot van a gyertyán (olyan is történt, hogy sok tollás után csak a gyertya sapkát kellet ráteni, mert lecsúszot), ot volt, így tehát az én javítási tudás kimerült, és próbáltam kicserélni a motort biciklira, de mindenki gyanukodva, hogy motor elvan lopva, nemakartak cserélni. Azt hiszem, hogy a bringa is megilyed, amikor már milliószort belerugtam, és megfogadtam, hogy ot hagyom az árokba. Valahogyan megindult,és félhengeren elvitte engemet haza.

Kifúrták a kéményeket majdnem 1300-ra és a pisztonok (dugattyú - NaNa) kiletve cserélve Wisekóra, közbe eszetgájos maszírozta a fejet adig, amig én törtem az enyémet, hogyan elhazudni, elkunyerálni, és ellopni elég pénzet, hogy kiválcsam a kedves motoromat. Most már tudom, hova kel öntenni az olalyat is. Ahogy mondom, minden Oké, csak csak pénz is esze is...

Az Olvasók felveszik a kesztyűt:

Haat szeva nagy emleny volt olvasom leveled Szulman a tatogkar oldalba kelmes humorod van es koszi a hizast legalab ketto kilo alatt mig konyem csordul ki nevetes okozatan gondoltam jo fejtomitesed van es fiu vagy meg szoke nekem is ilyen 3dik gatekorias agyam kicsi, en a magnamon alltam le szerelni mint esperes a szoszeket amikor 1es sebessegbe raktam es fulladot a gep meg mert japcsi standard ha lenn log leallit motort ezt en nem tuttam es szetszereltem kardiburator meg benzincso es izzogyerta amikr megall mellette Simon B50-es 10 eves gyerek es szolta talan haver csugd fel sztandard es akkor megy motor...

Csoka Cpt