A napra nézni

2002.11.15. 12:58

Közel egy hónapos tartós használatra ígértek egy szép ezüst Schubert Concept sisakot. Amikor a méretpróbánál fejembe húztam, éreztem, nagyon profi sisakkal van dolgom. Ráadásul Sumi is Schuberthben hasít. Ki kell hát próbálni.

 
  Elindítjuk bukósisak-teszt sorozatunkat
 
  A kellemetlen idő beköszöntével egyre több időnk van arra, hogy egy kicsit átnézzük motoros felszerelésünket. A legfontosabb viselet a sisak. Ezt kell használnunk kánikulában, és ez véd minket a fagyban, ráadásul az optikai megjelenésen túl akad egyéb fontos feladata is.

Most induló sorozatunkban bukósisakokat próbálunk tesztelni. Még mielőtt felhorkan a kedves olvasó, le kell szögeznem, tudom hogy ez lehetetlen, de nem ez az első lehetetlennek tűnő dolog, amibe belevágunk.
 
   
   

A német Schuberth cég Európa egyik legrégebbi védősisak gyártója. Forgalmaznak autós, motoros és munkavédelmi sisakokat, valamint a BMW -nek is fejlesztenek.

A mi sisakunk egy jelenleg kapható, széria sisak volt, némi extrával. Mikrofont és hangszórót szereltek bele utólag, nem túl igényesen. Ez nem a sisak hibája, ezért erre nem is szeretnék kitérni. Talán valamilyen más cikkben szidjuk majd a sisaktuningolókat.

 
   
 

A Schubert Concept egy felhajtható állrészű zárt sisak. Eredeti rendeltetése szerint felhajtva csak a fel- illetve levételnél lehet használni, de ahogy a motoros rendőröknél láttuk, a nyitott használat is nagyon elterjedt (bár a rendőrök Nolan sisakot hordanak).

Bal kézzel egy piros gombot megnyomva egy mozdulattal kinyílik az állrész. Egy bowdenes mechanizmus gondoskodik arról, hogy elég legyen egy gomb és egy kéz a felnyitáshoz. Az állrész körülbelül kilencven fokban felhajlik, és fönt is marad, ezek után zárhatjuk vagy oldhatjuk az állunk alatti csatot. Az állrész - egy határozott mozdulattal lehajtva - automatikusan reteszelődik.

 
   
   

Felhajtva, lassú városi közlekedésnél, elviselhetőbb a nyári hőség. Természetesen nem csak az erősebb légellenállás miatt nem ajánlott így használni. A sisak statikája csak lezárt állapotban tökéletes. Az állrész kicsiny csapokon át kapcsolódik a sisak egészéhez, ez adja a megfelelő merevséget.

A 2,4 mm vastag ütés és karcálló plexi minden segédeszköz nélkül rendkívül gyorsan cserélhető. A plexi párásódást gátló anyaggal kezelt, de a pára ellen inkább a kiváló szellőzési rendszer véd. A plexi felső szélén mindkét oldalon kidudorodás van. Ezt két kezünk hüvelykujjával előre pattintva a plexi és a sisak között pár milliméteres rés keletkezik. Lassú haladáskor kiváló. Száguldáskor az erős légáramlás miatt nem annyira, de sebaj, mert a Concept-nek két szellőző rendszere van. A száj vonalában lévő szellőző ablakocska billentésével az arcra jutó levegő szabályozható, a sisak tetejébe épített szellőző pedig a sisak belső levegőáramlásáról gondoskodik.

 
   
 

A sisak bal oldalán egy csúszó kapcsolóval napellenzőt engedhetünk szemünk elé. Ez a zseniális megoldás sokat segíthet azoknak, akik szemüvegben vagy napszemüveg nélkül használják a sisakot. A beépített napszemüveget csak plexi mögött használjuk, mert a fényvédő fólia tisztítható ugyan, de könnyen sérülhet. A leengedés műveletét egy kicsit gyakorolni kell. Velem többször is előfordult, hogy hiába tapogatóztam a baloldalon, sehogy sem leltem a karocskát.

A sisak jobb oldalán, szépen besüllyesztve vörös kereszttel jelölt, nyitható ablakocska van, ami egy papírcetlit rejt. A sisak eltávolításának meneté illusztrálták egy képes bemutatón. Ide lehet rávezetni a tulajdonos adatait is, így baleset eseté nem csak a sérült sisakmentesítésében, hanem az adatok azonosításában is segíthet.

 
   
   

Akárcsak a többi felhajtható sisak, a Schubert Concept 1650 grammjával nem tartozik a legkönnyebb sisakok közé. Bár a sisak karbon-kevlár héjszerkezete csupán 450 gramm, a többi 1200 a plexi, a bélés és a mechanika. A felsorakoztatott extra tulajdonságok, úgy gondolom, megérik a súlyfelesleget.

 
   
 

A sisak választásánál az egyik és sokszor a legfontosabb szempont az ár szokott lenni. A Schubert Concept öt színben készül, és az ára függ a színezéstől. A fekete, fehér, és a piros 89 500 Ft, az ezüst és kék-metál 97 600 Ft. A sisak felszereltsége, kényelme és ára ismeretében a Schubert Concept az egyik legjobb választás lehet.

Amint tehetem, én is veszek egyet.

Tartozékok: Lehellet-terelő: 2 400 Ft
Normál plexi: 7 900 Ft
Napellenző: 7 900 Ft
Sisakbélés: 6500 Ft

Konkurens nyitható állrészű sisakok:

Nolan N100E
Lazer Century
HJC Symax
Caberg Justissimo