A családban marad

2007.07.16. 00:29

Mióta a DragStar családunkban szolgál, azaz hatezer futott kilométer óta mindössze egyszer okozott kellemetlen meglepetést, igaz akkor jó nagyot. De nem az ő hibája volt!

Egy szeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a csata elveszett, a csata miatt az ország elveszett, verd be jól azt a patkószeget, mondja az angol gyermekversike. A mi esetünkben a szeg csak kibökte a gumit, sajnos épp a hátsót. Defektspray nem lévén a szép bőrtáskákban, Győző segítséget kért.

Ki is jött a felmentő sereg, szerencsére egy furgonnal. Hamar kiderült, hogy a helyszínen nem lesz gumijavítás, így becibálták a hárommázsás nagy dögöt a kisteherautóba (hárman), és otthon, a garázsban folytatódott a szerelés. Ülés le. Sárhányó le. Féknyereg le. Kipufogó le. Kardán ki, és már meg is volt a kerék. Ilyen egyszerű ez.

Ha nincs defekt, remek útitárs az XVS 1100. Ha megtaláljuk a tank elé, a jobb villa mögé rejtett gyújtáskapcsolót, hidegen szivatóval, melegen anélkül, de mindig pöccre indul a gép. Pörgős motorja irdatlanul nyomatékos már kis fordulaton (hála a sok köbcentinek), ugyanakkor kihúzatni is megéri (hála a rövid löketnek). A váltó öt fokozata bőven elég, az áttételek megválasztása illik a motor karakteréhez, kettesben akár százig húzatható a gép, de ötösben is vígan eltötyörészik nyolcvannal.

A karok, kapcsolók könnyen kezelhetők, jó helyen vannak. Kritika talán csak a túlságosan hátratolt műszeregységet érheti: még állrész nélküli bukóban is nagyon lefelé kell pillogni, hogy lássuk. Cserébe viszont egy nagyon szép időóra mutatóinak ballagását figyelhetjük a kormánykiflin, az is valami. A felfüggesztés kényelemre hangolt, finom, lágy, csak a hátsó rugós tag csillapítása kemény egy picit. Elvileg állítható, de még nem sikerült megtalálni az optimális helyzetet.

A kormány fogása, állásszöge kellemetes normál testméretek esetén, viszont kicsit idegesítő, hogy - bár az egyenesfutás remek - az első pár milliméteren nagyon-nagyon könnyen billen jobbra-balra az első kerék. Lehet, hogy semmi értelme, de a saját megnyugtatásomra az én DragStaromra, ha lenne, biztos szerelnék kormánylengés-csillapítót. Ezzel már nagy tempónál teljes biztonsággal hasítanám a szelet, és már csak kis araszolásnál, különösen laza talajon szűkülne össze legrejtettebb testnyílásom, amikor majd' három mázsával próbálok meg könnyen becsukló kormánnyal gödröket kerülgetni.

A gyári plexi nagyon jól fogja a szelet, 80-nál jutott eszembe, hogy lehajtsam bukóm felcsapható állrészét. És a plexi most az alsó állásban van. Érdekes, 2004-es modelltől már igen szokatlan, hogy a világítás nem élesedik automatikusan gyújtásra, de annyi baj legyen. 90-100-as országúti tempóval, néhány kihúzatós előzéssel öt és fél literrel el lehet járkálni vele, a 17 literes tank tehát bő 250 kilométerre elég.

A szerviz tízezrenként esedékes, egy átlagos karbantartás nagyjából 20-30 ezer forintot kóstál. A DragStarral gyakorlatilag csak menni kell, és kész. Hamarosan felugrik még két reflektor a bukókeretre, aztán a tulajdonosnak valószínűleg hosszú-hosszú évekig nem kell számolnia különösebb kiadással. Két henger, négy szelep, léghűtés, kardán - mi baj lehet? Legfeljebb az oroszlánok fakulnak ki majd a napon, a DragStar évi 6-7 ezres futással alighanem sokáig csetteg még hiba nélkül az utakon.

Műszaki adatok:

Yamaha XVS 1100 DragStar – 2004

Motor: léghűtéses, négyütemű, 75° V2, SOHC
Lökettérfogat: 1063 cm 3
Furat x löket: 95 x 75 mm
Kompresszió viszony: 8,3:1
Max. teljesítmény: 60,9 LE 5750 1/min-nél
Max. nyomaték: 85 Nm 2500 1/min-nél
Keverékképzés: Mikuni karburátor
Kuplung: többtárcsás, olajfürdős
Váltó: ötfokozatú
Véghajtás: kardántengely
Első futómű: teleszkópvilla 140 mm-es rugóúttal
Hátsó futómű: lengőkar, központi rugóstag, 113 mm-es rugóúttal
Gumik: 130/90-16 elöl, 170/80 15 hátul
Első fék: 298 mm-es dupla tárcsafék
Hátsó fék: 282 mm-es tárcsafék
Méretek (H x Sz x M): 2460 x 945 x 1095 mm
Tengelytáv: 1640 mm
Villaszög: 26°
Szabad magasság: 145 mm
Ülésmagasság: 710 mm
Üzemanyagtank térfogata: 17 liter
Száraz tömeg: 259 kg
Új ára ('07-es modell): 2430000 Ft