Honda: ez a szomorú igazság?

2013.02.28. 10:17

Tisztelt Motordoki!

Az alábbi problémám volna: Honda NSR 125R, garázsban áll ami egy oldalon nyitva van... hidegen ingadozik az alapjárat, ha pici gázt adok akkor le is áll... akksit melegből hozom ki és teszem bele, benzint kap, szivató rajta van... ha viszont megtolom akkor indul, ahogy kell... Előre is köszönöm a válaszát

Imre

Kedves Imre!

Ez ezer dolog lehet, eleve máshogy indul a motor, amikor megtoljuk és más, amikor indítózunk vagy berúgjuk. Az indítási fordulatszám különbözik, így a porlasztás minősége és ezzel együtt minden.

A kétütemű sportos motorok hidegindítása úgyis általában elég érzékeny dolog, mert a karburálásuk nagyon pontos és éles, ehhez a szívató, illetve bármilyen más hidegindító eszköz csak éppen hozzá tud segíteni annyit, hogy beinduljon. Ekkor, ha beindul, a célját már el is érte, a motor működésének minőségét akkor kell vizsgálni, ha a motor már meleg.

Hidegindításkor óvatosan be kell melegíteni, kis ingadozás sok dologtól lehet. Ha melegen elmúlik, nem kell vele törődni, pláne egy relatíve sokat futott, öregebb motor esetében. Ez a szomorú igazság.

Üdv.

Motordoktor