Motordoktor

Csak másodjára indul a Honda

január 19., 14:00 Módosítva: 2021.01.21 22:01
0

Tisztelt Motordoktor!

Van nekem egy 2010-es Honda CBF1000 FA (SC64) típusú motorom, és hallottam, hogy ezeknél előfordul generátor és feszültségszabályozó hibája. Az lenne a kérdésem, hogy mivel előzhetem meg a bajt, mire figyeljek oda, esetleg milyen karbantartást ne hanyagoljak el. Ha mégsem jön össze a megelőzés, mik azok a jelek, amikre érdemes figyelni?

A másik kérdésem pedig az lenne hogy így téli időszakban is 1-2 hetente be szoktam indítani a mocit. Megnyomtam az indító gombot és az önindító forgott, de nem forgatta meg a főtengelyt. Rögtön elengedtem aztán megint indítottam és másodjára már jó volt. Azóta még kétszer megismételte, második indítózásra mindig jó volt. Egész nyáron és ősszel nem csinált ilyet. Mi lehet a probléma: gyenge akksi, önindító hibája?

A választ előre is köszönöm:

Gábor

Távolról sincs vége, olvasson még

Elment nyaralni az X10-es úttartása

2020. november 30., 09:00 Módosítva: 2021.01.25 08:13
0

Kedves Motordoki!

Van egy új szerzeményem, egy Piaggio X10/330 (2014-es) nagyrobogó. A betegsége tünetei: egyenesfutás helyett kacsázik, állandóan korrigálni kell, valósággal félek rajta.

Kanyarban dőléskor ő még jobban akar dőlni, alig bírom tartani. Úthibákon, fekvőrendőrön dobja a farát és felüt a motornál valami. Érdeklődnék, hogy ezek a motortartó szilent hibájára utalnak? Azért gondolom ezt, mert robogóknál a motor-hajtás-hátsó kerék egy egységben van, és hiba esetén együtt lógnak.

Próbáltam sztenderen rángatni a hátsó kereket, de a motor 210 kiló és a sztender is a motorra van csavarozva. Sajnos a sok burkolat miatt nem látom a motorfelfüggesztés lógását. Ezelőtt egy Suzuki Burgmanom volt, az ehhez képest atomstabil anyahajó volt. Ha kicserélem az érintett szilent blokkokat, lesz egy normális, remekül megülhető, csodaszép gépem?

József

Piaggio X10 2
Távolról sincs vége, olvasson még

A 12-es karbit 17,5-ösre cseréltem a tuning robogón, de sehogy se jó

2020. szeptember 4., 14:48 Módosítva: 2021.01.05 06:12
1

Kedves Motordoki!

Érdeklődöm: van 1 Honda X8R-x robogóm, ami gyári 50-es volt, kopott hengerrel. Meg szerettük volna kicsit "tuningolni" így kapott egy 50-es Polini hengerszettet, egy Giannelli Extra V2 kipufogót, fojtásmenteset, Malossi variátorszíjat, és 4,5 gr Malossi görgőt, Polini külső szíjtárcsát. A gyári tiltott cdi tiltás mentesre cserélve.

Gyári légszűrőház új szűrővel. Dellorto PHVA 12 gyári karbi, 78 as főfuvóka 35 ös alapjárati. Javasolták, hogy vegyek egy 17,5 es karbit hozzá, azzal majd jobban ugrik. Így kapott egy utángyártott Dellorto utánzatot (újat). A lényeg: a 12-es karbival szépen indul, van alapjárat, és átlagosan gyorsul, akár 55-65-re is. A 17,5-ös karbival: van alapjárat, szépen indul, de gázadásra torpan, ha felpörög durrog dadog, és gyakorlatilag menni nem is lehet vele. A 17,5-ösben 72-78-82-86-90-100 ig főfúvókát cserélgettük szinte semmi eredménnyel, ebben is 35 az alapjárati fúvóka. A tű minden esetben az 5 rovátka közül középen.

Kérdezném, miért nem tudjuk a karbit hozzáállítani? És terhelés nélkül sztenderen sem megy a 17,5 össel, pörögni sem akar. Mit nem veszek észre? miért nem akar jó lenni? Szimmeringek is újak, membránszelep házzal együtt új, tömítések újak. Gyertyakép a 12 karbival kicsit világosabb barna, már-már szürkés, 17,5 össel nem tudjuk meg nézni, mert nem bír annyit menni, hogy lássuk. Az új karbiban az automata szivató is új, kipróbáltuk, teszi a dolgát.

Köszi előre is a segítséget,

Üdv: István

karbi
Távolról sincs vége, olvasson még

Felújítottam a motort, de elment az alapjárat

2020. augusztus 5., 17:42 Módosítva: 2021.01.20 06:10
0

Kedves doktor!

A kérdésem egy regi típusú Aprilia Etx 350-essel kapcsolatban lenne, ami 85-ös évjárat. Komplett dugó, gyűrű csere végrehajtására került sor, szelep hézag állítás megvolt, csak az alapjarat viszont megszűnt! Hidegen melegen egyaránt! Egyik pillanatról a másikra! Mi lehet vajon a hiba? Elrontottam valamit? Vagy csak meleg motorral ujra kell hangolnom az alapjáratot?? 4 ütemű a motor.

Válaszát köszönöm tisztelettel!

Távolról sincs vége, olvasson még

Úgy érzem eldugult a karbi, de a motor injektoros

2020. július 30., 10:43 Módosítva: 2020.09.05 07:06
32

Kedves Motordoktor!

A motor hibajelensége, mint a régi porlasztósoknál dugulás, állandó gázkar állásnál rendszertelenül változó fordulatszám, nem pörög fel. Légszűrő rendben kitisztítva, benzintank kiszerelve teljesen tiszta nincs lerakódás szennyeződés, AC pumpát kiszedtem gyári Suzuki-Mitsubishi felirattal, rajta a szívócsonkon, műanyag kosár belül valamilyen szétmállott anyaggal, leszedtem, helyette nagyon finom drótszövettel pótolva. Levegővel minden kifúvatva, összeszerelés után hibajelenség megmaradt, még romlott is.

Mit tudok még tenni?? Injektorokat lehet esetleg tisztítani? Hibajel FI feliratot nem jelez.

Köszönettel: Gábor

Távolról sincs vége, olvasson még

Nem megy az Aerox, pedig mindent cseréltünk már

2020. május 11., 11:17 Módosítva: 2020.07.28 15:22
126

Szia!

Lassan második éve balesetveszélyes és használhatatlan a robogóm (Aerox QY 50 2004), se másik tulajt, se hozzáértőt nem találok azóta.

A hibajelenség: indulásnál mindegy meddig húzom a gázkart nem pörög fel, nagyon lassan indul el, mintha lábbal hajtanám. Kb. 20 km/h-t elérve elkezd rendesen működni, gyorsul ahogy kell, utazósebességet tartja, a 80-as órát leakasztja. A feújítás utáni próbakör alatt, kb. 10 km múlva a robogó egyszer csak lelassult kb. fél km alatt, utána nem indult be. Hazatoltam, indult. Nem mentem tavaly vele többet. Azóta mégtöbb munkaóra és lóvé égett el hasztalanul, kilométermentesen.

A robogót gyári állapotában vettem, a hiba akkor is fennált, csak nem ennyire érezhetően. Tavaly kapott ST6 Street Race hengerszettet ugyanilyen márkájú variátort, LeoVince ZX kipufogót, Malossi Delta kuplungot és 17,5-es karbit (és minden egyéb kopó-fogyó alkarész cserélve lett). A variátorban ötféle görgőszett volt 2,6g-tól 5,5g-ig, a kuplunghoz pedig hármas kisrugó szettet vettem (fekete-fehér-kék). A hiba miatt ezek kombinálásánál sem éreztem lényegi különbséget.

Az idei szezont elektronikacserével kezdtem (cigisdoboztól kisebb, fekete dobozka az ülés alatti tároló jobb oldalán 6 saruval) de ez sem segített. Egy alkatrész van, amit nem tudtam kicserélni, nem találtam alternatívát sem. Ducati feliratú kb. melba kocka méretű doboz kék-fekete vezetékpárral az olaj tartály betöltője mellett rögzítve. A kábelkorbácsból, jön ki kék fekete vezetékpár + egy papa dupla csatlakozó, ami nem kapcsolódik semmihez. Olyan mintha 2002 előtti és utáni CDI is lenne.

Válaszodat előre is köszönöm!

Zoli

Távolról sincs vége, olvasson még

Tuningkipufogó legalizálása utólag

2020. február 14., 16:23 Módosítva: 2020.03.17 06:18
32

Tisztelt Motordoktor!

Kérdéseim kisebb része technikai, többsége jogi, de talán ezekben is tudsz segíteni. Kawasaki ER5-ömet egy ismeretlen eredetű, jelöletlen kipufogóval vettem. Szeretném ezt szabályossá tenni, de nem csak a vizsga idejére: állandó megoldást keresek. Ez hogyan tud megfelelni az előírásoknak, vizsgakövetelményeknek?

1. Van-e rá lehetőség, hogy a most rajta lévő kipufogót hivatalosan elfogadtassam? Ez lenne a legjobb, mert a hangját nagyon szeretem.

2. Felszereltethetek-e rá más típusú motorhoz készült kipufogót? Bontott, de gyári darabot, nem ismeretlen, gány-tuning dolgot. Ha igen, milyet keressek? Mi alapján tudom eldönteni, hogy megfelelő és szabályos lesz-e az én motoromra?

3. Ha a fentiek nem járhatóak, keresnék egy bontott, ER5-höz készült eredetit. Viszont ennek a hangja nem igazán tetszik (bár csak internetes videókon hallottam még). Szóval, ezt hagynám utolsó lehetőségnek. Mivel egy 400 ezer Ft-os motorról beszélünk, az átalakítás költségei sem szállhatnak el...

Előre is köszönöm a válaszod.

Laci

Távolról sincs vége, olvasson még

Mennyi spén lehet az olajban

2019. november 25., 16:22 Módosítva: 2020.01.09 12:44
2

Kedves Iván!

A Suzuki GSX-R 600 K5 motoromban a minap olajat cseréltem, és a leeresztő csavar végén a mágnesen fémreszeléket vettem észre.

Clipboard01

Több helyen olvastam, hogy kisebb darabok elfogathatóak, de nemtudom mi számít kisebbnek. Tanácstalan vagyok, ez normális egy 14 éves motornál, vagy van okom aggodalomra?

Köszönettel: Gábor

Távolról sincs vége, olvasson még

Motor használata rövid távon

2019. szeptember 3., 12:36 Módosítva: 2019.11.25 06:40
315

Kedves Motordoktor!

Vásároltam egy motort (CBR600f PC41), természetesen főképp hétvégére, kirándulni, szóval 'normál' motoros használatra. Ennek ellenére rendkívül nehéz megállnom, hogy ne járjak vele munkába, ha már ott áll a garázsban. A probléma, hogy ez a távolság kb. 3 km(5 perc). Olvasgattam kicsit a motorban hidegen lezajló folyamatokról, illetve tisztában vagyok vele, hogy hidegen a legnagyobb a kopás. Mégis, számszerűen, mondjuk egy 10-es skálán mit mondana egy ilyen használatra? Legyen mondjuk az '1' a 'teljesen rendben van, csak ne forgasd', a '10' pedig a 'ki fogod nyírni a motort, hagyd abba azonnal'.

Köszönöm, Tamás

Távolról sincs vége, olvasson még

Mit kér a felújított krosszmotor?

2019. május 24., 13:07 Módosítva: 2019.07.11 07:24
31

Kedves MotorDoktor!

rendszeresen szoktam olvasni az oldalatokat, és látom, hogy mindig hasznos információval látod el a motoros „Kollégákat”. Nem tudom, hogy a kérdéseimmel jó helyen járok-e, de nagyon remélem. Mindig is szerettem volna második motornak egy pont ugyanolyan idős krosszgépet mint én, így az 1991-es évjáratot kerestem. Egy Yamaha YZ 250-re esett a választásom.

Előtte volt már krosszmotorom (RM125, CR250), az erőviszonyoknak tudatában vagyok. A sárkányt darabokban, szétszedve vettem, az utolsó csavarjáig (teljes motor generál, FMF rezó és dob, lánc, fogaskerekek, fékek, új idomszett, homokszórás, szinterezés, matricaszett, új gumik, stb.) gyári alkatrészekkel felújíttattam. A héten készül el, és kerül régi/új fényében hozzám. A kérdéseim csupán arra vonatkoznak, hogy a Te tapasztalataid alapján az ilyen idős gépeknél mire kell nagyon figyelni (hobbi szintű, hétvégi használatnál).

- Körülbelül hány üzemóránál érdemes generálra vinni?

- Milyen arányban ajánlod a benzin olajzását, és melyik olajat érdemes használni?

- Mi az, amire a legjobban figyelni kell ebben a kategóriában/évjáratban?

- Használat előtt/után mit érdemes megcsinálni?

Válaszaidat előre is nagyon köszönöm!

Jó munkát és üdvözlettel,

Attila

Kedves Attila!

Az üzemóra és a karbantartás természetesen az igénybevétel (terhelés) függvénye. A tapasztalat az, hogy a 250-es modelleket nagyjából 50-90 óra között szokták dugattyúcserére ítélni, amit azért nem érdemes tovább halogatni, mert a dugattyú rezonanciája miatt repedés és törés is lehetséges, ezzel az egyébként hibátlan hengert is tönkreteszi.

1989YZ250.png

Nagy felújítás, nagyjából 100-150 óra között, ebben a hajtórúdcsere is benne van a főtengelycsapágyakkal, de a henger még van, hogy bírja, amennyiben a levegőszűrő mindig rendben volt. A benzinkeveréknél a gyári előírást javasolom, mindenképpen szintetikus olajjal, de semmiképpen nem sűrűbbel, mint 1:40. A kokszolódás és a túlzott olaj nem tesz jót sok komponensnek, pláne, ha nincs a motor rendesen terhelve. És egy 250-est krosszpályán rendesen terhelni elég nehéz feladat.

Amire nagyon figyelni kell, az a levegőszűrő tisztítása és megfelelő kenése, valamint a karburátor jó beállítása, mert ha szegényre van karburálva, akkor hiába a jó olaj, nem lesz megfelelő a kenése, és túl is melegszik, detonációs égése lesz, stb. Motorozás előtt szűrőtisztítás, lánckenés és feltankolás megfelelő üzemanyaggal és olajjal, valamint csavarok ellenőrzése, utánhúzása. Rugóstagok megtisztítása, beállítás ellenőrzése.

Üdv:

Motordoktor

Kormol a motor, mi lehet az oka?

2019. április 18., 14:13 Módosítva: 2019.05.31 06:37
8

Kedves doktor!

Adott egy 2005-ös Honda CBR125R típusú motor, ami alapjáraton, ha húzok neki egy gázt, akkor fekete kormos füstöt ad ki a kipufogón. Ez a korom mitől keletkezik? Netán attól, hogy sokat kap benzinből, vagy kevés levegőt? Mivel lehet orvosolni, és gondot okozhat e a jövőben?

Köszönettel: Bálint

Távolról sincs vége, olvasson még

Mégis mit keresnek a buborékok a hűtőfolyadékomban?

2019. április 17., 14:48 Módosítva: 2019.05.02 11:56
2

Kedves doktor!

Egy 2002-es karburátoros Suzuki SV650-es motorom van, a következő kérdésem/dilemmám van vele kapcsolatban. A múlt héten szedtem elő a gépet, olajcsere, hűtőfolyadékcsere és egy 30 km-es próbaút után, nyitott hűtőnél, fordulaton egy idő elteltével nagyobb, majd több kisebb buborék jelent meg, visszaállva alapjáratra ki is jött némi folyadék. Az olaj tiszta, nem habos, a hűtőfolyadék is tiszta, áttetsző, nem olajos, kipufogón sem jön ki vízgőz, teljesítményvesztést sem tapasztaltam. Ezektől eltekintve, biztosra vehetem a hengefejességet?

Köszönettel: Zoli

Távolról sincs vége, olvasson még

Magára zárta az ülést a lemerült akksi

2019. április 4., 09:48 Módosítva: 2019.04.24 15:53
35

Kedves doktor!

Egy olyan problémám van az Aprilia Atlantic 500-asommal, hogy lemerült a télen az aksi. Kint is állt, hideg is volt, a gyerekek pedig becsukták az ülés alatti rekeszt. Fel is tölteném, vennék is másikat, csak hát ugye ebben a típusban az akksi az ülés alatti tárolóban van, aminek elektromos a zárja, így nem lehet hozzáférni. Gondolom van valamilyen mód, de a fórumok böngészése nem hozott eredményt. Arra gondoltam, hogy keresnék egy pozitív pontot, (pl. egy izzó foglalatban?) ill. egy negatív pontot (pl. egy fém csavart vázon) és ide kötném a töltőt. Járható út ez? Esetleg valaki nem ismeri van-e valami titkos liffentyűt, ilyesmit?

Köszönettel: János

Távolról sincs vége, olvasson még

Erőltetett menet után durrog, puffog, leáll

2019. április 1., 09:43 Módosítva: 2019.04.08 12:56
13

Kedves doktor!

Üdvözlöm! Egy nagyon erőltetett motoros túra után (közben) motorfék üzemben durrogó-puffogó hang keletkezett a kipufogóban, ezzel egy időben megszűnt az alapjárat, gázadás nélkül leáll a motor. Előzményben annyi lehet, hogy MOL 100-as üzemanyagot tankoltam! Gyertyát cseréltünk, nincs változás.

Köszönettel: László

Távolról sincs vége, olvasson még

Első gumit hátra feltenni?

2019. március 27., 13:36 Módosítva: 2019.04.24 06:45
16

Tisztelt Motordoktor!

A Harley-Davidson Dyna Wide Glide (295 kg, 185 km/h) motorkerékpáromra új hátsó gumit vettem. A gumiszerelő észrevette (a mintázatból), hogy ez egy első gumi. Valóban, ez a jelölés van rajta: Dunlop 404 F.

Viszont 74H kóddal rendelkezik, vagyis 375 kg maximális terhelést és 210 km/h max. sebességet bír el. A motorom ezeket a maximumokat sosem éri el (a hátsó tengelyen sem).

Kérdésem, hogy ezen technikai adatok ismeretében felszereltethetem hátra ezt a gumit, vagy semmiképp se tegyek ilyet?

Ha nem, akkor érdekelne tisztelettel, hogy milyen oka lehet még, amit nem ismerek. (Sőt, a gumiszerelő sem. Akit holnap vissza kell hívnom.)

Köszönettel,

Gyula

Távolról sincs vége, olvasson még

Hogyan kell bekötni az utólagos fokozatkijelzőt?

2019. március 26., 10:34 Módosítva: 2019.04.15 13:18
46

Tisztelt Motordoktor!

Segítséged szeretném kérni. Egy (2004-es Yamaha Fazer600S) motorom van és sebesség fokozatjelzőt szeretnék beszerelni. Elég sok típusú kijelzőt néztem, amin gyári csatlakoztatási lehetőség van, és yamaha motorokhoz való. Érdekelne, hogy a motoromon van- e ilyen csatlakozási lehetőség, és ha van hol találom meg.

Köszönettel: János

Távolról sincs vége, olvasson még

Téli álom után nem indul a Yamaha, mi lehet a gond?

2019. március 18., 13:31 Módosítva: 2019.04.08 09:05
13

Kedves Motordoktor!

Jó napot! Lenne egy Yamaha TT350-es, 1994-es motorkerékpárom, ami 3 hónapja lett teljesen fel újítva szerelő csinálta, aki megbízható is volt, mert adott tanácsot is, de sajnos nagyon messze van, és nem tudom visszavinni hozzá. Olyan tüneteim vannak, hogy sokat állt a motor télen, hol beindul, hol nem. A gyertya nagyon kormos volt, a kipufogó durrog, sajnos az üzemanyagtank és a karburátor között nem volt szűrő se, és elképzelhető, hogy a karburátor föl vett valami piszkot? Teljes felújítás volt vezérlésen, szelepek, hengerfej, minden ki lett cserélve, a dugó is nagyon jó. Működött, de most, hogy sokat állt, ha félig húzom a gázt, durrog és meg áll. Valami tanácsot szeretnék, gondolom karburátor tisztítás segítene?

Köszönettel: Tibor

Távolról sincs vége, olvasson még

Motorkerékpár mosása nagynyomásúval

2019. február 20., 16:55 Módosítva: 2019.03.21 06:22
31

Kedves Totalbike!

A hétvégén lemostam a motorkerékpárom (Honda CB600F, 2004.) és ehhez a nagynyomású mosót választottam. Az üzemmeleg motort leállítás után azonnal mostam a hideg vízsugárral.

A kérdésem és félelmem, hogy ez okozhat-e károsodást a blokkban?

Az autókból kiindulva, hogy ott sem szabad meleg, felforrt motorba hideg vizet tölteni, mert kárt tehet a blokkban és a hengerfejben.

Köszönöm előre is válaszát.

Máté

Távolról sincs vége, olvasson még

Ötvenes robogó bejáratása

2019. január 28., 09:05 Módosítva: 2019.02.14 06:53
34

Üdv!

Vásároltam egy Motowell Legatus 50 4T robogót. A kérdésem, hogyan kell jól bejáratni, és mikor lehet a fojtást kivenni?

Gyula

Távolról sincs vége, olvasson még

Hipersport, sport vagy sport-túra gumit vegyek?

2019. január 17., 14:05 Módosítva: 2019.02.06 06:18
34

Kedves Doki!

Tavaly sikerült visszaülnöm egy 2006-os Pegaso 650 Stradara, idén pedig esedékes a gumicsere. Jelenleg Dunlop GPR 300 van rajta, viszont nincs jó tapasztalatom vele, az eleje és a hátulja is csúszkált a megfelelő nyomás és 35 fokos napsütés ellenére is.

A motort használom pályán is (Bp-Miskolc) 1-2000 km között valahol / szezon, de szeretem a Mátrát, illetve idén megcélozzuk Lengyelországot. Ha menet közben nem túl nagy vihar kap el, akkor csak addig állok meg, míg felveszem az esőruhát, de sok száz km-t nem szoktam esőben megtenni, és ilyenkor kerülöm a szerpentineket is. Nem vagyok egy túramotorral is lapon fordulós, közúton versenyző típus, de ha az idő engedi, akkor mindegy mekkora kerülő, inkább a kanyarokat választom. Kb. 7-8000 km körül megyek egy szezonban.

Összegezve tehát olyan gumit szeretnék felrakni, ami inkább sportos vonásokkal rendelkezik, hogy meg tudjam kergetni az egyszarvút a hegyekben is, viszont nem lesz kockás a közepe, ha egy szezonban beleszalad 1-2 ez kilométer autópálya.

A Dunlopban már nem bízom, így a következő abroncsokat néztem ki:

- Bridgestone S21 (vagy az elődje, ár/érték arányban nagyon szimpatikus: T30 EVO)

- Pirelli Diablo Rosso III

- Metzeler Roadtec 01

A fenti gumik elég hasonlóak, és bár a Pegazus nem annyira erőgép, hogy gyorsan ledarálja őket, talán a kopásállóság lehet döntő szempont a választáskor. Szerinted melyik lenne a megfelelő választás, és milyen nyomással használjam őket? A Dunlopot az Aprilia által ajánlott értékekkel nyúztam, érdemes inkább váltani a gumigyártó által ajánlottra (ha van)?

köszönettel,

István

Távolról sincs vége, olvasson még

Benzintank: javítás vagy csere?

2019. január 7., 10:38 Módosítva: 2019.02.06 06:18
19

Kedves Iván!

Segítségedet szeretném kérni. Egy 2001-es Suzuki GS 500 tulajdonosa vagyok, már faceliftes változata a motornak. Az üzemanyag tartályon kb. gombostűfej nagyságú pontban lepattant a festék, alatta pedig egy tűhegynyi pontban átrozsdásodott a tank és sajnos elkezdett ereszteni a benzin, így le is szedtem már a motorról!

Amire a kérdésem vonatkozna, hogy tudnál-e ajánlani nekem valakit, aki foglalkozik üzemanyagtank felújítással Budapesten vagy környékén.

Volt aki ajánlotta, hogy inkább bontóban keresgéljek másik tankot, viszont az ismerősök körében erről lebeszéltek, hiszen ott sincs semmi garancia hogy az jobb állapotban lenne, és színazonosra is kellene fújatni. Nem lenne olcsóbb mint a sajátomat felújíttatni.

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Mátyás

Távolról sincs vége, olvasson még

Kanyar-ABS vs. hagyományos ABS

2018. október 26., 14:14 Módosítva: 2018.12.09 09:02
74

Tisztelt Motordoktor!

Sokat olvasni mostanában az új modelleknél a kanyar ABS-ről. Nekem még nem volt ABS-es motorom, se kanyarral, se anélkül, de a következő már minden bizonnyal az lesz, így felmerült bennem a kérdés, hogy a régebbi, nem kanyar ABS mégis mit csinál kanyarban? Sajnos nem találtam olyan cikket, ami a kanyarság mennybe menesztése mellett azt is leírná, ehhez képest hogy viselkedik egy régebbi, 3-4 éves technikán alapuló ABS kanyarodás közben... Érdemes spórolni még kicsit az újabb technikára? Kérlek homályosíts fel a különbségekről.

Köszönettel: Gábor

Távolról sincs vége, olvasson még

Van-e olyan, hogy ideális utazó fordulatszám?

2018. október 19., 14:30 Módosítva: 2018.12.09 09:02
2

Tisztelt Motordoktor!

Egy elméleti kérdésem lenne hozzád, mi az a fordulatszámtartomány, amin tartósan lehet utazni? Tudom, ez sok minden függvénye, de még gyerekkoromban olvastam egy könyvben, hogy a maximális fordulatszám kb 2/3, vagy az alatt, ami tartósan jó a motornak. Ezt a könyvet valamikor a 70-es években adták ki, de a 20 év alatt, amióta motorozom, azt vettem észre, hogy ez az aktuális motorjaimra (sőt a családi autónkra) is igaz. 

A tartós utazást úgy értem, hogy több napon át, napi 6-8 óra autópálya. Kisarkítva a kérdésem: egy mai motor (esetemben egy BMW R nineT) bírja, ha napi 800-1000 km-t megy maximális fordulaton, vagy a régi szabály még érvényben van?

Nyilvánvalóan nem tervezem, hogy 8500-as fordulaton 220-szal megyek napokig, csak kíváncsi vagyok, mik a tapasztalatok, mennyire terhelhetőek a mai motorok. 

Válaszodat előre is köszönöm!

Laci

Távolról sincs vége, olvasson még

Melyik az optimális motor terepre?

2018. október 9., 08:51 Módosítva: 2018.11.07 07:26
57

Tisztelt Doki!

Tanácsot szeretnék kérni a számomra optimális dirt gép kiválasztásában.

Amire használnám:

Igazából hétvégi élménymotoros vagyok (tehát nem a közlekedés, hanem inkább szórakozás faktor számít), élek halok a terep gépekért. Nem kimondottan high speed krosszra gondolok, hanem inkább Graham Jarvis féle technikás endurozásra (alacsony sebesség és valahol félúton a triál és az enduro között). Graham nagyköbcentis 2t versenyendurót használ, de én speciel 4t gépre vágyom.

A szempontok ami szerint nézelődöm: relatív alacsony súly (105-115kg száraz tömegig), lámpa nekem nem olyan fontos, 250-450-ig bármi szóba jöhet.

Van néhány kiszemeltem: 250-450-ig krossz gépek, Kawasaki KLX450R, Yamaha WR450. Elvileg ezek közül mindegyik üzemórás. Kézenfekvő lenne a válasz, hogy endurózni endurót vegyek, de felmerült bennem néhány kérdés.

Tisztában vagyok a krosszmotorok karbantartási igényeivel, üzemóra költségeivel, az egyik kérdésem az lenne, hogy az üzemórás krosszmotorok és az üzemórás endurók szerviz üzemórái megegyeznek? Pl.: a Kawasaki KX450R és a KLX450R azonos blokkra és vázra épülnek néhány különbséggel, pl. gyújtás karakterisztika, kipufogó rendszer, különböző teleszkópok, ha jól tudom a váltó kiosztás és az üzemanyag ellátás is különbözik, ezek nyilván jelentkeznek a teljesítmény leadás jellegében. Pl.: ha a KX450F-et hobbihasználat és teljes gondoskodás mellett kb.: 80 üzemóránként szervizelem akkor a KLX450R endurót ugyanilyen igénybevétel mellett ritkábban kell?

Bevallom, a krossz motorok felé azért kacsintgatok, mert azonos évjárat (2008-2013-ig ér a takaró) esetén sokkal kedvezőbb az áruk (a 2006-os KTM EXC-k még mindig 900-1m körül járnak, ezért az árért már lassan 2013-as krossz gépet is kapok). A keretösszeget úgy számoltam ki, hogy vétel után teljes szerviz beleférjen. DR-Z400-ban nem gondolkodom, mert az E változat megint csak üzemórás, nehéz, és nagyon túl vannak árazva.

Összegezve, a kérdésem az volna, hogy a krosszmotorok (pl.: KX450F) enduro változatai (KLX450R) több üzemórát bírnak két szerviz között?

Köszönettel: Roland

Távolról sincs vége, olvasson még

Akadozó gyorsváltás

2018. augusztus 29., 14:00 Módosítva: 2018.10.17 07:17
16

Kedves Motordoktor!

11 éve vagyok első tulajdonosa egy Honda CBR600RR '07-nek, jelenleg 33 ezer km van benne. Elsősorban pályázásra használom, de kisebb 600-800km-es túrákat is szoktam tenni vele (pl. Prága, Varsó, horvát tengerpart, Ausztria).

A motor a szervizkönyv szerinti karbantartásokat márkaszervizben folyamatosan megkapta, nem is volt vele soha semmi probléma, csak megy és megy.

Eddig minden évben a szezonkezdetkor szoktam olajat cseréltetni benne, de mivel tavaly alig 500 km-t mentem vele, azért úgy gondoltam, áttérek a tél előtti olajcserére – mivel fix 10-15 fokban van tárolva a motor télen, ti is ezt javasoltátok.

Egy motorkerékpárnál nem kell kuplung a felváltáshoz – rendszeresen szoktam is alkalmazni ezt a technikát.

Idén viszont már többször is előfordult, hogy a Hungaroring célegyenesében kuplung nélkül nem tudtam kettesből felkapcsolni hármasba. Országúton 5-6 ezres fordulatszámnál nincsen gond, de maximális fordulatszámnál igen. 3=>4 4=>5 5=>6-nál nincs probléma csak 2=>3. Kérdésem, okozhatja-e ezt az, h tavasszal nem volt olajcsere?

Üdv,

Arnold

Távolról sincs vége, olvasson még