Úgy érzem eldugult a karbi, de a motor injektoros

2020.07.30. 10:43

Kedves Motordoktor!

A motor hibajelensége, mint a régi porlasztósoknál dugulás, állandó gázkar állásnál rendszertelenül változó fordulatszám, nem pörög fel. Légszűrő rendben kitisztítva, benzintank kiszerelve teljesen tiszta nincs lerakódás szennyeződés, AC pumpát kiszedtem gyári Suzuki-Mitsubishi felirattal, rajta a szívócsonkon, műanyag kosár belül valamilyen szétmállott anyaggal, leszedtem, helyette nagyon finom drótszövettel pótolva. Levegővel minden kifúvatva, összeszerelés után hibajelenség megmaradt, még romlott is.

Mit tudok még tenni?? Injektorokat lehet esetleg tisztítani? Hibajel FI feliratot nem jelez.

Köszönettel: Gábor

Kedves Gábor!

Én ide már nem is nagyon kellek, szerintem teljesen jól diagnosztizáltad a problémát.

Azért egy-két apró tippet mégis adok: először is, simán lehet, hogy nem tud elegendő nyomást felépíteni az üzemanyagszivattyú. Ezt sajnos csak műszeres méréssel lehet ellenőrizni, viszont a jó hír az, hogy használható üzemanyagnyomás-mérőt közepesen olcsón lehet rendelni különböző webshopokból. A gyári értékért érdemes megnézni a szerelési útmutatót, de ha 3 bart tud alapjáraton és nagy fordulaton is, akkor nagy baja nem lehet.

Üzemanyagnyomás-mérő készlet
Üzemanyagnyomás-mérő készlet

Ahogy írtad, az elszennyeződött befecskendezők is tudnak ilyet produkálni, ezeket érdemes kitisztítani. Bár sokak szerint az ultrahangos tisztítás ezeknél nem megoldás, én már többször jártam sikerrel így. Egyébként lehet injektortisztító folyadékban áztatni, közben szaggatottan rákapcsolt feszültséggel nyitogatni, nyitott állapotban sűrített levegővel átfújni.

Én személy szerint üzemanyagnyomás méréssel kezdenék, ha ott minden rendben, akkor próbálnám meg valahogyan kitisztítani a befecskendezőket.

Persze nem állítom teljesen biztosan, hogy a fentiek megoldják a problémát, de nagy eséllyel igen, főleg ha hosszú állás után kelted életre a mocit. Ezek mellett érdemes ellenőrizni a gumi szívócsonkokat és a vákuumcső csatlakozásokat.

Sok sikert és üdv:

Siposgeri