Ne félj a nyélgáztól!

250-es összehasonlító: Ninja a CBR ellen

2012.03.11. 07:33

Adatlap Honda CBR250R (249 cm3)

 • Hengerűrtartalom: 249 cm3
 • Hengerszám: 2 hengeres, soros
 • Teljesítmény: 27 LE @ 8500 rpm
 • Nyomaték: 24 Nm @ 7000 rpm
 • Váltó: 6 seb. váltó
 • Tengelytáv: 1369 mm
 • Tömeg: 161 kg
 • Tank: 13 l
 • 1 148 000 Ft

Adatlap Kawasaki Ninja 250 R (249 cm3)

 • Hengerűrtartalom: 249 cm3
 • Hengerszám: 2 hengeres, soros
 • Teljesítmény: 33 LE @ rpm
 • Váltó: 6 seb. váltó
 • Tömeg: 169 kg
 • Tank: 17 l
Nem kell félni a nyélgáztól. Meg kell morzsolni a markolatot, dőljön csak át annyi benzin a szelepeken, amennyit el bír nyelni a henger. Emelkedjen a fordulat, nőjön az izgalom – a 250-es sportmotorok előnye, hogy fejvesztés terhe nélkül ki lehet őket forgatni. Ki is kell, nincs kecmec.

Mostanában eltűntek a Kawasakik. A magyar piacon egyre jelentéktelenebb a japán márka – úgy tűnik, a világpiacon is háttérbe szorultak, pedig időről időre gurítanak pár igen jó gépet. Az én egyik kedvencem a 2008-ban bemutatott 250 Ninja. Nem új, de máig friss; öröm volt előkeresni, hogy párba állíthassuk a 2011-es Honda CBR250-nel.

Könnyű és kompakt, nem véletlenül látni gyakran nők alatt, bár a férfiak is kényelmesen elférnek rajta – aki azon stresszel, hogy túl kicsinek néz ki alatta a motor, jobban jár egy fordulékony Boss Hoss-szal. Tömege 154 kiló; messziről nézve nagyobbnak hat, többen azt hitték, hatszázas – na jó, hátulról nézve feltűnik a különbség.

A motor mérsékelt teljesítményéről a fékek is árulkodnak: a 290 milliméter átmérőjű tányérok csipkézettek, messziről azt is rájuk foghatnánk, hogy hullámosított szélűek. Van fékerő: nem gyűri meg a földkérget, de ennyi erővel elboldogul. A 37 milliméteres villa is a spórolás jegyében született – az olaszok ilyet nem mernének feltenni egy sportosnak szánt gépre, de Japánban ez is megfelel, és lássuk be, Magyarországon is. Ezzel úgysem fog pályázni senki.

A 33 lóerő nem a poklok pokla, de arra pont jó, hogy bármikor, félelemérzet nélkül adjunk teligázt. A teljesítmény egy pillanatra sem lesz méltó a sportos idomokhoz, de nem számít: örömmel kereshetjük a kanyarokat, ha nem hagyjuk elveszni a lendületet – itt nem a kraft játszik, hanem a tartalékok ügyes beosztása.

A hatfokozatú váltóval érdemes kapcsolgatni, figyelni kell arra, hogy 8-9000 alá ne essen le a fordulat; innen még van 5-6000 fordulatnyi tartalék. A tesztmotoron Bódis kipufogó volt – már a hazai bemutatókor szó volt róla, hogy a magyar cég készít hozzá egy csövet. A hangja kőkemény, a vakolat is elgondolkodott rajta, hogy leváljon-e. Papp Tibivel sokat füleltük, próbálgattuk a gépet, majd megegyeztünk, hogy alul kicsit tompa tőle, de felső tartományban érezteti hatását.

Annak ellenére, hogy már az ős-GPZ250-nek is ez a konstrukció az alapja, örömmel pörög, de néha sajnos túl sokat: egy igazi utazós fokozat hiányzik belőle, pedig a testtartás és a méretek is megengednék, hogy akár messzebbre is elmerészkedjen vele az ember. Néhány évtizede ez sportos túramotornak minősült volna, most kezdő csajmotornak tekintik a stabil, fekete acélcsöves vázzal épített Kawasakit.

A kerekek 17 hüvelyk átmérőjűek, elöl 110, hátul 130 – nem is kíván vaskosabbat a 250 köbcentis kéthengeres. A talaj sem nagyon áll ezeknek ellen, nagyjából négy liter a fogyasztása. Városba és vidékre is alkalmas – aki nem kíván magának óriási dögöket, csak egy kellemes motort, barátkozzon meg vele. Oké, aki nyomatékhegyekhez szokott, az kevésnek találhatja a 22 Nm-t, de számos olyan élethelyzet és felhasználási terület van, ahol ennyi is bőven elég. Ára jelenleg 1,65 millió forint, ami nem kevés. Viszont használtan is van már belőle, 8-900 ezer forint körül megkaphatjuk a 3-4 éves példányokat.

A Honda CBR250 újabb gép, 2011-ben mutatták be. Sajnos hamar kiderült, hogy a régi 250-es génjeiből semmit sem kapott, a versenyhangulat mindössze formai, műanyaggal kifejezett utalás. Az a bizonyos ős tényleg kemény volt. Forgott, mint a köszörű és szórta a szikrákat rendesen. Abban még négy henger volt, ebben meg egy szem akad – feleannyiból oldották meg, mint a zöld konkurencia.

Akárcsak a Kawasakinál, itt is teljesen kényelmesen ülünk, nyoma sincs kuporgásnak. Könnyed, magától értetődő minden: nem ráz, nem dobál, nem akar máshová menni. Bárhová nyúlunk, minden ott van, ahol keressük, egyedül Papp Tibi volt boldogtalan – semmi tárolóhelyet nem talált, pedig erre kifejezetten érzékeny. Van is némi igaza, egy láthatósági mellény, apróbb esőruha, defektspray vagy pár szerszám van, hogy jól jönne.

A 27 ló nem csak papíron lényegesen kevesebb, mint a Ninja 33-a. Menet közben is világosan érezni: a lámpáknál jelentősen nagyobbat lép a Kawasaki. A mindennapi életre mindkettő megfelelő, de aki ebben a köbcentitartományban keres izgalmakat, az a neonzöld foltot kövesse. (Vagy vegyen japán belpiacos csodabogarat használtan.)

A Honda szintén trükkös, az idomok kialakítása révén ez is nagyobbnak hat a valóságosnál. Magamat nézve a nyeregben persze látszik, hogy nagyon nem az, de a célközönség itt sem a mázsás férfiak borostás tábora.

Ha motorerőben nem is, fékben jobb a Honda. A Nissin adagolhatóbb, de a technikai fölényt kihangsúlyozza a C-ABS kombinált blokkolásgátló is. Rendkívül rövid távon és biztonságosan megáll – ennek a kawások is örülnének. Kanyarban is kezes, a tudományos fék ott is jól jöhet, hisz a számítógépes modulba bele van programozva, hogy esetleg életet mentsen, ha a vezető pánikból besatuzik.

Ugyan lóerőben kevesebbet tud, de nyomatékban többet: 23,8 Nm-rel büszkélkedhet a CBR250. Váltója jobban támogatja a cirkálást – egyértelműen utazóbarátabb, mint a virgonc Ninja. A PGM-FI befecskendezővel táplált és görgőfejes, kettős szelephimba-kialakítással vezérelt, négyszelepes Honda 3,5 litert fogyaszt. Az egyhengeres technikailag is érdekes: az eltolt forgattyústengely-elhelyezés nem megszokott. (A hagyományos motorokon a henger középvonala metszi a főtengelyt, ami a dugattyú terhelt oldalán állítólag káros súrlódást okoz – a mérnökök ígérete szerint az offset kialakítás ezt meggátolja, sőt, szavatolja az egyenletes kopást.)

A dugattyú felülete mikrobarázdákat kapott, melyek molibdén bevonatúak, így jobban megmarad az olajfilm a hengerfalon. A főtengely három ponton csapágyazott. Hogy a vibrációk ne zavarják az érzékeny csuklójúakat, kiegyensúlyozótengellyel építik a CBR-t, amelyen keresztül a vízpumpát is meghajtják.

A Honda legnagyobb előnye az ára: már 1,198 millióért odaadják, és csak 100 ezer forintot jelent pluszban a C-ABS. Ezzel nehezen tud konkurálni a Ninja – hiába jó mindkettő futóműve és vezethetősége, hiába lehet sok-sok elemüket összehasonlítani, a vételár egyértelműen a CBR felé billenti a mérleget.

Minden más csak ízlés kérdése.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!