Hatszázzal két keréken? Hát normális?

2015.07.12. 15:04

Guy Martin nevét igen nehéz lenne különválasztani a motorsporttól. Évről évre egyre többen utaznak el miatta a Man-szigeti Tourist Trophyra, de a legendás Pikes Peak-i hegyi felfutó sem ismeretlen már számára. Sőt, olykor azért közúton is rosszalkodik.

Idén ráadásul úgy döntött, sebességrekordot próbál dönteni. Ezt egy Triumph Rocket III streamlinerrel kísérli meg a bonneville-i sós síkságban. A gépet két 2,3-as turbómotor hajtja, amelyek összteljesítménye ezer lóerő körüli. Kell is a teljesítmény, hiszen a jelenlegi rekord 376,363 mérföldes óránkénti tempó, azaz 605 km/h. Martin a 400 mérföld per órát célozza meg, ami 640 km/h-nak felel meg.

A pilóta egyébként jó kapcsolatot ápol a Triumphfal, az idei Man TT Supersport kategóriájában egy 675 Daytona nyergében motorozott. Ráadásul a Triumph számára sem ismeretlen a sebességrekordok műfaja: az 1950-es években például Johnny Allennel állítottak fel egy 310 km/h-s csúcsot, a következő évtizedben pedig Robert Leppannal már a 400 km/h-t ostromolták.

Július közepén már Bonneville-ben tesztelnek, a rekorddöntést pedig augusztus végén próbálják meg. Ha sikerrel járnak, az mind a márkának, mind Martinnak nagy eredményt jelentene.