2016.10.17. 15:44

Kilenc új modell bemutatását tervezi 2016 végéig a BMW. Ezek egy részéről már lerántották a leplet, de vélhetően a milánói EICMA-ra is komoly standdal készülnek. Az évtized végéig szóló tervekről a BMW Motorrad első embere, Stephan Schaller beszélt a Motorcycle Newsnak.

BMW-G310R-still-16

Schaller elmondta, hogy a tavaly szeptembertől idén szeptemberig terjedő időszakban növekedést könyvelhettek el az eladásokban, és szeretnék ezt fenntartani, sőt egy kicsit megfejelni. Ebben a G310R-nek és az R nineT Scramblernek is komoly szerepe lehet. A folyamatos fejlődéshez a vezető szerint szükség van az új modellekre – ennek jegyében 2016 végéig összesen kilenc új BMW-t kapunk, nyilván az idén már bemutatott gépekkel együtt.

A cél nem kisebb, mint hogy a jelenleg 120 ezer példány körül mozgó eladásokat az évtized végére 200 ezerre emeljék. Az elnök szerint a négy évvel ezelőtt kijelölt irányvonalnak köszönhetően jó úton járnak, hiszen új piacokat, új vásárlóközönséget is megcéloztak. Az egyik ilyen szegmens a városi közlekedésé, amelyben ma már három nagyrobogóval vannak jelen.

A másik lényeges lépésük a kisebb hengerűrtartalmú gépek felé való nyitás. A G310-zel az a szándékuk, hogy teljesen új vásárlókat vonzzanak be, akik így – viszonylag – olcsón kóstolhatnak bele a BMW-zésbe. Elsősorban Brazíliában és egyéb olyan piacokon várnak tőle sokat, ahol a 300-400 köbcentis motorkerékpárok pörögnek leginkább. Ugyanakkor 125-ig nem akarnak lemenni.

A főnök emellett a MotoGP-ről is ejtett néhány szót. Míg a Suzuki már ebben az évben is jól szállt be a sorozatba, és a KTM is dolgozik a királykategóriás visszatérésen, a BMW-nek nincsenek ilyen tervei. Ezt Schaller azzal indokolta, hogy mindig is törekedni fognak a legjobb superbike-ok elkészítésére, de azt akarják, hogy azokat ne csak két-három versenyző érje el, hanem mindenki – már aki ezt anyagilag megteheti.