2017.08.16. 17:07

Elektromos motorkerékpárokat vesz tesztüzembe hamarosan a moszkvai rendőrség. Az új gépeket az Army-2017 hadtechnikai fórumon mutatják be, az egyenruhások a hónap végén kezdhetik használni. Kicsit meglepő viszont, hogy kitől kapják.

7b871aab80954ef51df1de0a32d50111f9561a23

A villanyhajtású motorokat a Kalasnyikov Konszern szállítja – a vállalat jelenlegi formájában 2013 óta létezik, akkor egyesült az Izsevszki Gépgyártó Vállalat (Izsmas) és az Izsevszki Mechanikai Gyár (Izsmeh). Ők a tulajdonosai az Izs márkanévnek is. A rendőröknek szánt motorkerékpárjaikról annyit tudni, hogy 150 kilométert tesznek megy egyetlen feltöltéssel – teljesítményéről egyelőre nem beszéltek.

Az orosz belügyminisztérium moszkvai illetékese, Andrej Petrikov azt mondja, nagyon érdekesek számukra a környezetbarát motorkerékpárok. Mivel ezeket ők kapják meg először, afféle tesztüzem folyik majd náluk. Visszajelzéseikkel próbálják majd segíteni a Kalasnyikov Konszern fejlesztőinek munkáját. A konstrukciót az ő tapasztalataik alapján véglegesítik, azután mehet gyártásba a polgári verzió.

Nem rendkívüli dolog egyébként, hogy rendfenntartó szervek elektromos motorkerékpárokat használnak. Az Egyesült Államokban a Zero mind a rendőrséggel mind a hadsereggel együttműködik, és a kolumbiai Bogotában is jelen vannak a gépeik. Németországban pedig a BMW mutatott be kék villogóval szerelt kivitelt a C Evolution robogóból.