Hibrid trike-ot védetett le a Yamaha

2020.07.03. 12:17

Ha nem a Yamaháról lenne szó, letudnám annyival, hogy legfeljebb egyszeri showelemnek szánták, amit néhány kiállításon körbehordoznak, aztán nem lesz belőle semmi - viszont az a motorgyártó, ami beleállt a Nikenbe is, nos, attól bármi kitelik, még egy ilyen kanyarban bedőlő hibrid trike is.

Először csak a futóművet szabadalmaztatták, most viszont itt vannak a formai szabadalom 3D rajzai is, az egész pedig a korábban vártnál is meredekebbnek tűnik. Ha valakinek nagyon jó a memóriája, még emlékezhet a tavalyi Tokyo Motorcycle Show-ról a Yamaha MW Vision Conceptre, és ez tagadhatatlanul annak a továbbfejlesztett változata. Csiszoltak a koncepción, fotel helyett túramotoros ülés került rá, elhagyták az üvegtetőt, de a lámpák és az első futómű nagyjából megmaradtak.

A gép pontos specifikációja nem ismert, de nagyon úgy tűnik, mintha egy hibrid hajtáslánc lenne alatta, amiben a belsőégésű motor nem közvetlenül a kerekeket hajtja, hanem csak egy generátort forgat, ami a villanymotor és az akksi számára termeli az áramot.

Bár feleslegesen bonyolultnak tűnik, ennek a megoldásnak az a lényege, hogy ha a belsőégésű motor csak áramot termel, akkor egyetlen fordulaton kell csak üzemelnie, és a mérnökök így nagyon jól tudják optimalizálni a hatásfokát.

Ha valóban forgalomba fog kerülni egy ilyen hibrid trike, az nem holnap lesz - amikor még csak 3D modelleket szabadalmaztatnak, még messze a szériagyártás, minimum évekről van szó.