Kínai motorban kötött ki a Norton kéthengeres blokkja

2021.04.28. 12:06

Mielőtt a Norton 2020 elején elkezdte volna a mélyrepülését, melynek a vége az lett, hogy a nagymúltú brit luxusmárka indiai kézben kötött ki, nagy terveket szőttek egy soros kéthengeres mainstream modell köré. Aztán amikor jöttek a gondok, a sikkasztással vádolt vezérigazgató elkezdte kiárulni a fejlesztéseket, és egy 2017-es szerződés alapján végül a kínai Zongshen megkapta a gyártási jogokat.

Ezt a soros kéthengerest a versenysportból ismert mérnökcéggel, a Ricardóval közösen fejlesztették, és lényegében az 1200 köbcentis V4 RR blokkjának a fele - nagyjából ugyanúgy, ahogyan az Aprilia is az RSV4 első két hengeréből faragta az RS 660 blokkját.

Norton Superlight SS
Norton Superlight SS

A Norton kéthengeresét eredetileg három változatban gyártották volna, a legszerényebb 84 lóerőt tudott volna, és az Atlas Ranger és az Atlas Nomad modellkebe szánták. A második lépcsőt 105 lóerősre tervezték, és a Superlight sportmotorba került volna, illetve lett volna egy feltöltött, 170 lóerős kivitel, a karbonvázas Superlight SS számára.

A Norton Superlight még be tudott mutatkozni a Man TT-n, 2019-ben a Lightweight kategóriában egy nyolcadik helyet hoztak össze, de a szériagyártásig már nem jutottak el, már az emissziós teszteken és a jóváhagyási procedúrán sem jutottak tovább.

A Norton blokkja végül a Zongshen Cyclone nevű almárkájánál kötött ki, akik az RX6 nevű modelljükbe fogják beépíteni, mely már a szériagyártás küszöbén van, megvannak az engedélyek és jóváhagyások, már tényleg csak a gyártósorokat kell beröffenteni. Két változatot terveznek, az egyik egy utcai, öntött felnis darab lenne, a másik pedig egy terepesebb kivitel, küllős felnivel. Mind a kettő 70 lóerőt fog tudni, tehát kevesebbet, mint amit a Norton eredetileg tervezett, de pariban lesz a Kawasaki Versys-szel és a Suzuki V-Strommal.

A Cyclone RX6 nem ígérkezik hitványnak, ledes világítással, TFT műszerfallal, kulcsnélküli indítással, Nissin fékekkel és Bosch elektronikával érkezik - és úgy tűnik, hogy tényleg érkezni fog, nem belpiacos modellnek szánják, hanem egy olyan zászlóshajónak, amivel el lehet kezdeni ostromolni a nyugati piacokat.