Új szintre emelték a pofátlan másolást

2021.06.29. 13:14

Úgy tűnik, semmi nem vethet véget az arcátlan lenyúlásoknak, ami egyes kínai gyártók és a járműipar kapcsolatát illeti. Csak a közelmúltban lekopírozták a Ducati Panigale V4-et, az MV Agusta Supervelocét, meg a Husqvarna Vitpilent is. Most újabb szintre emelték a pofátlanságot: nem lehet akadály, ha egy motorkerékpár még meg sem jelent.

Ezúttal Xianglong JSX500i néven láthatjuk a TVS Zeppelint, vagyis nemcsak a nagy, neves európai gyártóknak van félnivalójuk, immár simán koppintják az indiaiakat is. A Zeppelin tanulmány-változatát amúgy 2018-ban mutatták be, és egy hibrid gépről van szó, a mi fogalmaink szerint nem különösebben combos technikával. Ez egy egyhengeres, 220 köbcentis benzinmotort, valamint nagyjából 1,2 kilowattos villanymotort jelent, 20 lóerő körüli rendszerteljesítménnyel.

A kínaiak mentségére szóljon, hogy nem egy az egyben másolták le a TVS-t, különböznek például a felnik, amelyek ráadásul elég jól is néznek ki a Xianglongon. Emellett az aprócska, lefelé fordított tükrök helyett is jobban használható, hagyományos alkatrészeket szereltek fel. A legnagyobb eltérés mégsem itt, hanem a hajtásban érhető tetten: nem vesződtek a hibrid technikával, inkább egy 471 köbcentis, 44 lóerő körüli blokkot kanyarítottak bele. Ezzel minden bizonnyal izmosabb is az eredetinél.

Most már csak egy kérdés maradt: vajon mikor mutathatják be az igazi TVS Zeppelin sorozatgyártású változatát?