Megjöttek a végleges MV Agusta túraendurók

2022.11.09. 15:42

Az MV Agusta tavaly ősszel, a milánói motorszalonon mutatta be a Lucky Explorer széria két tagját, az 5.5-öt és a 9.5-öt, két olyan túraendurót, amelyek az inkább túrára fejlesztett Turismo Veloce után komolyabban képviselik a terepes vonalat is. Akkor azonban még csak tanulmányként létezett a két újdonság, most viszont újra eljött az EICMA ideje, az olaszok pedig bár nem állítanak ki, ekkorra időzítették a végleges változatokat.

A gyáriak szerint a fejlesztés során kiemelt jelentőséget tulajdonítottak az ergonómiának és a menetkomfortnak, így nagy figyelmet fordítottak azokra a pontokra, ahol a motoros érintkezik a géppel, legyen szó akár a két pozícióba állítható ülésről, akár a kormányról, a lábtartókról. Emellett az aerodinamikát sem hanyagolták el, az volt a cél, hogy nagyobb tempónál is komfortos legyen az utazás.

A két gép közül a nagyobbik, a 9.5 egy háromhengeres, 931 köbcentis blokkot kapott, amelyről mindeddig úgy lehetett tudni, hogy a meglévő 800-asuk tovább reszelt változata, de az olaszok most azt mondják, nagyon kevés a közös. A 124 lóerő 10 ezres fordulaton van meg, míg a 102 newtonméteres nyomaték 7000-nél. Maga a blokk amúgy 57 kilogrammot nyom. Az erő nedves kuplungon és kazettás hatos váltón keresztül, lánchajtással jut a hátsó kerékre.

A váz acél, a futóművet illetően pedig elöl 48 milliméteres, teljesen állítható fordított villát találunk, amelyet a Sachs szállított, csakúgy mint a szintén állítható hátsó rugóstagot. A rugóút 220, illetve 210 milliméteres, a kerekek 21, illetve 18 colosak. A 320-as első tárcsákba Brembo Stylemák harapnak, hátra egy 265-ös tárcsa került kétdugattyús nyereggel. Az ülésmagasság 850 milliméter, de lehet 870-re is állítani.

Az elektronikai rendszer CAN-buszos, a világítás teljesen ledes, kapunk egy 7 hüvelykes, színes TFT-kijelzőt, Bluetooth- és wifi-kapcsolatot. Menetmódok közül hármat választhatunk: Urban, Touring és Offroad, azaz városi, túra és terep áll rendelkezésre, a kanyar-ABS-t offroad körülmények közt akár teljesen kikapcsolhatjuk.

A kisebbik túraenduró, a Lucky Explorer 5.5 blokkja nem saját fejlesztés, hanem a kínai partnertől jön, lényegében a QJ Motor GS550 sportmotorjában láthattuk először. 554 köbcentis sorkettesről van szó, de valamivel gyengébb, mint a fent említett sportgépben: 47,6 lóerőt és 51 newtonméteres nyomatékot kapunk tőle, hatgangos váltóval, nedves kuplunggal.

Mindezt egy acél hídvázba lógatták bele, az első villa és a hátsó, központi rugóstag egyaránt a KYB terméke, mindkettőnek az előfeszítése és a húzófokozati csillapítása állítható. A féket illetően itt is két 320-as tárcsa figyel elöl, Brembo nyergekkel, de nem Stylemákkal, a hátsó 260-as, kétdugattyús nyereggel. A kerékméret 19, illetve 17 col, a rugóút pedig jelentősen elmarad a nagy testvérétől: elöl 135 milliméter, a hátsó 162 milliméter.

A kereskedésekbe már jövő februárban megérkezhetnek az MV Agusta túraendurói, a forgalmazásban pedig – ahogy nemrég megírtuk – immár a KTM hálózata is szerepet vállalhat.