2023.08.23. 10:30

Levélben érdeklődtünk az Építési és Közlekedési Minisztériumnál, hogy megtudjuk, mi a kormányzati álláspont a visegrádi panoráma út motorosok elől való lezárásával kapcsolatban. Megkaptuk a választ, ha nincs kedved olvasgatni, villámgyorsan összefoglalom neked: nincs itt semmi látnivaló, minden a lehető legnagyobb rendben van.

Négy kérdéssel kerestük meg az illetékes minisztériumot. Többek között azt szerettük volna megtudni, hogy szeretnék-e kommentálni az augusztus 26-án készülő eseményt (ezek szerint nem); hogy egyetértenek-e a kollektív büntetés elvével, aminek mentén a korábban szabályosan és csendesen közlekedő motorosokat is kitiltották az útszakaszról (erre sem kaptunk választ); hogy vannak-e arra vonatkozó terveik, hogy csökkentsék a motorosok elégedetlenségét (a “másik út” javítása, alternatív kilátó), valamint arra a szóbeszédre kértünk megerősítést, hogy igaz-e az az állítás, miszerint a Magyar Közút a polgármesterrel korábban is együtt dolgozó, visegrádi munkatársát delegálta, hogy áldását adja a motorkerékpárral behajtani tilos tábla kihelyezésére. Utóbbi feltevést cáfolták, valamint nem is tartják releváns szempontnak. Íme Dr. Boi Lóránd közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkár válaszlevele teljes terjedelmében:

 

Tisztelt Perlaki Péter Zsolt!

A visegrádi panorámaúton való időszakos korlátozás bevezetését a Visegrádi Önkormányzat kezdeményezte, ebbe az eljárásba bevonta a területileg illetékes rendőrkapitányságot és az út üzemeltetési feladatait ellátó Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei igazgatóságát. A korlátozás bevezetésének alapjairól a helyi önkormányzat korábban is részletes tájékoztatást nyújtott, azt kiegészítve elmondható, hogy olyan kompromisszumos megoldás született, ami a helyiek nyugalmát és a visegrádi várba érkezők érdekeit is szolgálja. Fontos megemlíteni, hogy a kérdéses szakasz korlátozásától függetlenül van alternatív út a vár, a parkoló, valamint a BOB pálya irányába, illetve a hegyen található hotel is elérhető motorkerékpárral, továbbá Visegrád belterületén nincs korlátozás a motorkerékpárosok számára. Így az ottani éttermek, szállodák, fagyizók, cukrászdák, kulturális és közintézmények is kivétel nélkül megközelíthetőek motorral. A szóban forgó, alig több mint 3 kilométeres szakaszon kívül ráadásul további motorosbarát útvonalak állnak rendelkezésre a térségben: a 11-es főúton Szentendrétől Visegrádon át Esztergom irányban végig a Duna-parton, a Szentendre-Visegrád összekötő szintén kanyargós, árnyas, de a Szentendrei-szigeten is számos mellékút áll a motorosok rendelkezésére. Ha nem állna rendelkezésre alternatív útvonal, ilyen jellegű korlátozás bevezetésére nem kerülhetett volna sor, azt a Magyar Közút sem engedélyezte volna.

A korlátozás bevezetését követően az önkormányzat, a rendőrség és a motorosok képviselője is közös egyeztetést tartott. Ezen átbeszélték az előzményeket és a lehetséges alternatívákat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a motorosok többsége az érvényben lévő szabályozást betartja. Az önkormányzat ezen az egyeztetésen jelezte, hogy az alternatív út állapotán folyamatosan javítanak, hogy motorral is kényelmesen lehessen közlekedni, továbbá megvizsgálják egy alternatív kilátó kialakítását is ezen az útvonalon, valamint tervező bevonásával megvizsgálják, hogy a jelenleg korlátozott szakaszon a vár felől miként lehetne elérni a meglévő kilátót és onnan hogyan tudnának visszafordulni. Az egyeztetést követően a résztvevők abban maradtak, hogy egy teljes időciklust megvizsgálnak és a téli időszak után részletesen kiértékelik a tapasztalatokat.

Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy teljesen alaptalan az a felvetés, város legenda, hogy a Magyar Közút részrehajló lett volna ebben az ügyben. Nincs olyan tisztségviselője a cégnek, aki helyi lakos lenne, de az egyébként sem lenne mérvadó, hiszen a közútkezelő minden döntése műszaki, jogszabályi alapokon nyugszik. Ilyen alapon az ország egyetlen területén sem lehetne bevezetni semmilyen korlátozást, hiszen az teljesen életszerűtlen, hogy helyi szakemberek nem dönthetnének helyi ügyekben.

Üdvözlettel:

Dr. Bói Loránd

közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkár

Építési és Közlekedési Minisztérium