Egri motorbaleset: lángtenger, borzalom

2012.10.01. 16:36

Szia Zsolt!

Nem tudom kinek írhatnék. A magázást most hanyagolom, előre elnézésed kérem. Te nagyjából ismerős vagy Eger környékén. Tegnap délután a pesti utam nem volt egyszerű.

Az alábbi linken található hírhez csatolnék néhány képet, és hozzáfűznék egy két dolgot.

Sajnos én is abban a kocsisorban haladtam, amit a szerencsétlenül járt motoros is "megelőzött", így kis híján láttam a balesetet.

Kicsit felvázolva a helyszínt:

Eger felől haladtunk Kerecsend irányába, mikor utolértem egy távolsági buszt, a motorosok közül az első (KTM) hamarosan felzárkózott mögém, a másik néhány autóval hátrébb lehetett. A mi oldalunkon egy forgalmi sáv, szemből kettő, közöttünk záróvonal. A KTM-s hamar türelmetlen lett, és egy beláthatatlan bal-jobb kanyarkombinációban (dombos rész, nagyívű kanyarok), engem és a buszt záróvonalon keresztül nagy sebességgel megelőzött.


Nagyobb térképre váltás

Mi haladtunk nagyjából 80km/h-val. Ő saccra legalább 120-l, de ez inkább >120, nagy köbcentis KTM (talán Duke). A társa gondolom nem akart lemaradni, így ő is hamar bevállalta a mutatványt, néhány autóval hátrébbről, egy állítólag 400 köbcentis motorral (az ott lévőktől származó infó), látványosan gyengébb volt a társánál. Neki nem jött össze...

Szemből érkezett a belső sávban egy Toyota, amit (ezt a busztól nem láttam) állítólag majdnem sikerült elkerülnie, csak a tükrét ütötte le, ám elvesztette az uralmát, és a külső sávban érkező Megane-nak ütközött frontálisan. Én már csak a repülő motorost és a robbanást láttam. Az ütköző motornak gondolom a tankja robbanhatott fel, a tűz viszont nagyon hamar átterjedt az autóra is.

A motoros átrepült az autó felett, és nagyon csúnyán összetörte magát. Az autóból négy ember, köztük egy terhes asszony szaladt ki, elsőre nem látszott rajtuk sérülés, csak a sokk. A motoros nagyon összetört, kifordult végtagok, először halottnak hittük, de hamar felnyögött, próbált mozogni, beszélni.

Gerincsérülésre is gyanakodtak az odaérkezők, így nem mertük elmozdítani, ám az autón a tűz nagyon gyorsan terjedt, durrogtak ki a gumijai, és az autó sofőrje jelezte, hogy nemrég tankolt, így mégis elmozdították, ahogy a képeken látható is. Percek alatt zajlott az egész, de óráknak tűnt, mindenki kiabált, hívtak e mentőt. Ezt már a kocsiból kiszállás közben megtettem.

Nemsokára a tank hangos szisszenéssel kilőtte oldalra a gázolajat (pár méter). A mentősök kiértek kb. 10 perc alatt, majd a tűzoltók és a rendőrök is. Megdöbbentő. A kesztyű az út közepén, a csizma az árokban... A sérült farmernadrágban... a videóban a sisak is megér egy pillantást... három gyerek... atyaég...

Néhány dolog:

A távolsági busz, bár épp előtte/mellette történt a baleset, segítség nyújtás nélkül továbbhaladt, nem tudom lehet a Volánnál ez a protokoll. Bár sokat nem tehetett volna, de az utasok között azért indítottam volna egy körkérdést, miszerint van e köztük orvos.

Saját benyomásom róluk, hogy tapasztalatlanok voltak, de legalábbis előtte sem ügyesen haladtak. A KTM csak egyenesben volt legény, a sérült pedig végig csak erőlködött mögötte. A riportban is elmondja, hogy ritkán ültek fel motorra.

Röviden ennyi. Ha vár még egy kanyart nem történik semmi baj..

Üdv

Péter