2010.04.09. 09:35

Tisztelt Motordoki!

Egy '92-es Yamaha Xj 600 S-ről van szó. A váltó hatodik fokozatával nem vagyok kibékülve. Lassú menetben, körülbelül 60 km/h-nál nagyon zajos, nem is tudnám mihez hasonlítani, fülsértő. Ahogy gyorsul a gépezet, úgy halkul, 100-nál már nem is hallani, és nem csak a menetszéltől. Amikor vettem, azt mondták, hogy új fogaskerék van benne, majd bekopik. Azóta mentem vele 6000 km-t, hozzáteszem, problémamentesen, és semmi változás, csak nagyon zavaró a hang.

Kérdésem, hogy mi lehet a hiba és ennyi kilométer után számíthatok-e egy "végzetes" meghibásodásra?

Köszönöm válaszát, üdvözlet:
Imre

Kedves Imre!

Nagyon nehéz erre mit mondanom, mert a hangot nem hallom, felelőtlenség lenne részemről azt mondani, hogy biztos nem lesz semmi meghibásodás. Azt azonban megjegyezném, hogy ezek az egyenes fogazású váltó fogaskerekek nem szoktak akkor sem nagyon zajosak lenni, ha nem fogaskerékpárokat cserélünk, mert a fogak nem gördülnek egymáson annyit, mint egy hypoid (ferde) fogazatú keréknél.

Alapvetően ezekre nem jellemző a zaj, viszont annál inkább jellemző a tengelycsapágyakra, amelyek általában golyós vagy görgős csapágyazásúak és sérülés, kopás esetén zajosan futnak. Esetleg egy olyan helyzetet is el tudok képzelni, hogy valóban volt valami probléma a váltóval, csak a fogaskereket cserélték, de a csapágyak fém kopadékkal, törmelékkel szennyezett olajban futottak és ezért hangjuk van.

Persze ez csak tipp a részemről, ahogy azt is csak valószínűsíthetjük, hogy a hang erősödése nélkül megakadni sem fog a váltó, lehet, hogy még sokáig így vagy valóban csendesedve fog üzemelni.

Üdv:

Motordoki