2010.05.05. 18:55

Kedves Motordoktor!

Drágaságom most vettem elő az első igazán tavaszi hétvégén. Megdöbbenve vettem észre, hogy 10-15 km városi cirkálás után a bal csuklóm kezd beállni. Ugyebár a sok lámpa meg váltogatás sűrű kuplunghasználattal párosult, ami egy idő után már szinte fizikai fájdalmat okozott. Kissé meglepett, mert erre nem emlékeztem az előző szezonból.

Most akkor én szoktam el a motortól, vagy a kuplunggal van valami? Sosem volt egy vajpuhaságú, de ez most nagyon nem jó. Mi lehet a gond?

Érik egy 21 000 km-es kuplungcsere?

Üdv!
Joe

Kedves Joe,

A kuplung elhasználódása csak kismértékben jelenti a kézerő növekedését, jellemzően nem is érezhető. Én inkább arra gyanakszom, hogy a hosszú állás alatt a működtető mechanizmus megy kicsit nehezebben, pl. a bovdenbe belekeményedett a zsír és a piszok elegye, vagy a kinyomókar csúszó felülete kicsit oxidálódott, így a súrlódása nagyobb. Mindkét ok egy kevés használat után elmúlik, javaslom azonban a kuplungbovdent megnézni, mert az is lehet, hogy kezd elkopni, kiszőrösödni. Ha kiakasztod és úgy megmozgatod, akkor jobban érzed, mennyire szoros, de vedd számításba, hogy terhelés alatt még jobban szorulhat.

Üdv.
Motordoktor