Elrontotta a szakszerviz az olajválasztást?

2010.09.02. 15:17

Szia Doki,

Most voltam szervizben 36e km-rel, olaj, olajszűrő, fékolaj, hűtőfolyadék, légszűrőcsere, ahogy a nagy szervizkönyvben meg van írva.

Eddig valamilyen Castrol 10w40-es olaj volt benne, nem gyári. Most kértem, hogy próbáljunk bele gyári Honda olajat, hátha csendesebben fog üzemelni a masina, a szelepek ugyanis egy picit ciripelnek, de csak engem zavar. Az összes szerviz azt mondja minden oké, a következő szelepállításig meg van még 48e km hátra, így gondoltam próbáljuk ki, halkabb lesz-e.

Munkafelvételkor viszkozitásról nem volt szó, csak elmondtam, hogy most Castrol van benne, és ne ugyanazt rakják, hanem a gyárit próbáljuk ki, ennek megfelelően történt meg a csere, rájuk bíztam..

Most pedig nézem a számlát, 10w30 SL olajat tettek bele (cikkszáma 2710198100 vagy MC OIL-08232M99SL1HE), szerinted jó ez nekem és a motoromnak? Nem pályázom, munkába járok és túrázgatok, csak ritkán húzom a fülét. Most tanácstalan vagyok, hogy elgurulhatok-e 6000 kilómétert ezzel az olajjal, vagy rohanjak venni normálisabbat, és cseréljem le saját kezűleg szűrőcsere nélkül (ilyenkor csak 3 litert kér)?

Alapvetően a szervizben bízom, mert jófejek a srácok, de többen is azt mondták, hogy ez az olaj karcsú, ezért vissza fogok menni és megkérdem őket, mi a helyzet ezzel az üggyel, de nem szeretném ha a bizalmam miatt elhitetnék velem, hogy minden szép és jó, a motorom pedig kikopna alólam…

A motorom egy CBR600F4i, 2003

Válaszodat előre is köszi - Gábor

Kedves Gábor!

Ha szigorúan vesszük, akkor ez az olaj nyáron nem megfelelő a motorba, mert az előírás 10W40-es SAE viszkozitási osztályú olajat ír elő. Azonban a SAE 10W30-as olaj a gyakorlatban csak minimálisat tér el a melegoldali viszkozitásában, mint a 10W40-es, így "kikopni alólad" biztos nem fog és semmilyen meghibásodást nem okoz. Az is lehet, hogy a szerviz birtokában van valami belső infónak, hogy használható a motorba ez is. A való életben néha az egymást követő melegoldali viszkozitású olajak között szinte nincs mérhető eltérés, én nem aggódnék.

A motorolaj minőségét soha nem lehet a hangról megállapítani, amelyik olajjal hangosabb a motor az nem feltétlenül rosszabb kenési tulajdonságú, pláne manapság a sokfajta, széles viszkozitás tartományú szintetikus olaj esetében.

Üdv.
Motordoktor