Beállították az alapjáratot, nehezebben indul

2010.10.18. 10:37

Tisztelt Motordoki!

Egy Suzuki GsxF 600-ast használok. 2002-es évjáratú,17000 km van benne. Eddig hidegen, melegen azonnal indult, még hosszabb állás után is. Eljött a műszaki ideje. A szervizben mondtam,hogy kicsit egyenetlen az alapjáratom, még nem volt rajta karbi szinkron. Azt mondták nem vészes, de beállítják. A gyertyákban 5000 km van, mondtam, ha kell cseréljenek. Nem kellett. A karbi szinkron után gyönyörű egyenletes lett az alapjáratom. Jó a fogyasztása, nem rángat, szépen húz minden fordulatszám tartományban, jól veszi a gázt. De! Hidegen most is könnyen (rövid indítózás) indul.

Üzemmelegen, ha leállítom és rögtön újra indítom, akkor szintén könnyen indul, gáz nélkül is. De ha melegen várok vele 3-5 percet, akkor már hosszabb indítózás (3-4 másodperc) után indul csak, de elindul mindig. Ha adok egy kis gázt, akkor egyből beugrik. A kérdésem a következő lenne. Mi lehet a gond, ha egyáltalán van, mert ezt eddig nem csinálta? Érdemes-e vele foglalkozni? A szerviz válasza az, hogy sajnos ezek a típusok ilyenek. Válaszod előre is köszönöm!

Ádám

Kedves Ádám!

Ha a meleg motort leállítjuk és állni hagyjuk, akkor a motor hőjétől a karbik is átmelegednek, kicsit begázosodnak és túldúsulnak. Ilyenkor hosszabban kell indítózni és néha kis gázadásra is szüksége van. Ez normális jelenség, nem is könnyű ellene tenni. Ha kisebb alapjárati fúvókát teszünk bele, akkor kockáztatjuk, hogy az alsó negyed gázállásnál szegényre lesz karburálva, ami egyéb problémákat okoz. Jelenthet kis javulást, ha az alapjárati keverék csavarokon negyed fordulatot betekersz, de én azt mondom, hogy ha kis gázzal melegen is azonnal életre kel a motor, akkor ne foglalkozz vele, ez normális jelenség, nem hiba.

Üdv.
Motordoktor