Pörög, mint az állat. Az olajjal mi legyen?

2011.02.01. 17:22

Szia Motordoki!

Nekem egy Suzuki GSX250F ACROSS típusú motorom van és amióta megvan mindíg VALVOLINE motorcycle 10W40-es ásványi olajat használok, viszont többen mondták már hogy ez az olaj valószínűleg nem biztosít megfelelő kenést a mocimnak. Bogarat ültettek a fülembe, elgondolkoztam rajta , hogy ez a masina elég magas akár 17500-as :) fordulaton is dolgozik és ezért lehet hogy igazuk lehet. Ezért úgy gondoltam , hogy téged kérlek meg , hogy segíts nekem ebben a dologban és írd meg nekem , hogy te milyen olajat ajánlanál nekem ebbe a pörgős szerkezetbe? Segítségedet előre is köszönöm!

Gergő

Kedves Gergő!

A motorodhoz - bár évjáratot nem írtál - nagy valószínűséggel JASO MA SAE 10W40-es olaj kell. Amikor ezt a blokkot tervezték, akkor ez az olaj volt általánosan elfogadott ezekhez a motorokhoz és a tervezés során figyelembe is vették az üzemi fordulatszámot. Egyébként tévhit hogy a motor fordulatszáma támaszt legnagyobb követelményt a kenőolajjal szemben. Amikor a motor már közepesnél nagyobb fordulaton forog, akkor a csapágyakban a hidrodinamikus kenés kialakult, nem problémás az üzemük.

A dugattyú és hengerfal viszonylatban is a kritikus dugattyúsebesség felett vagyunk, ráadásul nem csak a nyomóolajozás, hanem a szóróolajozás is intenzív ebben a fordulatszám tartományban. Az olajjal szemben nagyobb követelményt támaszt a hidegindítás, a kis fordulaton erőltetés és a magas kéntartalmú tüzelőanyag. Ezek azok, amik elsősorban meghatározzák a kenőolaj élettartamát, nem pedig az üzemi fordulatszám tartomány.

Üdv.
Motordoktor