Izzik a kipufogó, beég a szelep?

2011.03.29. 08:23

Tisztelt Motordoki!

Van egy Suzuki SV1000 S-em amire felkerült két Raptor dob, kapott egy K&N sportlégszűrőt, mert ha már cserélni kellett akkor nem gyárit teszek bele. Ezzel együtt kapott két új gyertyát is. Mindezek után a következő jelenségre lettem figyelmes: az első hengernél álló helyben alapjáraton izzik a kipufogó csonk.

Menet közben gondolom a menetszél miatt nem tud felizzani, de szerintem ez nem éppen normális dolog. Kérdésem az lenne, szerinted mi lehet a gubanc? Illetve a hiba okának kiderítésére "merre" induljak? A motor nagyon jól megy, nyomatékosabb lett lent, és erősebb fent, tehát minden jó, csak félek összeégnek a szelepek.

Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv.: Zsolt!

Kedves Zsolt!

Amennyiben a szelephézag rendben van, nincs semmi egyéb tünete a motornak, akkor a kipufogó izzásától nem kell tartani, szinte minden motor, pláne a nagy szelepösszenyitással rendelkező sportos, forgós, nagy lökettérfogatú motorok felizzítják a kipufogócsövet. Én esetleg még azt megtenném, hogy abban a hengerben, illetve mindkettőben egy kicsit dúsítanám a keveréket, ugyanis jellemzően a szegény keverékes üzemben, az elhúzódó égés miatt melegszik jobban a cső és távozik több hő a csövön - ezt erősíti a kisebb fojtású kipufogó is. Azonban ha más problémát nem produkál a motor, akkor aggodalomra semmi ok.

Üdv.
Motordoktor