Segítség, beköpte a gyertyát!

2011.04.23. 08:56

Helló Doki!

Egy 1988-as Kawasaki GPZ 600-ról lenne szó! A tünet a következő, az egyik henger beköpi a gyertyát és nem értem miért! Hogyan lehet ezt orvosolni?

Előre is köszönöm,

Üdvözlettel, Marci

Kedves Marci!

A gyertya beköpése általában vagy rossz karburálás, vagy kimaradó gyújtás eredményeként jön létre. Ez akkor is így van, ha beteszünk egy új gyertyát, azzal egy ideig jól működik, majd ismét leáll az a henger. Ilyenkor nem a gyertya megy tönkre, hanem annyira bekoszolódik, hogy a gyújtás nem elég erős, hogy ívet húzzon a részben leszigetelt elektródák között. Ebben az esetben a gyertya cserélgetése felesleges, a hiba valódi okát kell megnézni, kideríteni és javítani.

Én a karburátorral kezdeném, benzinszint, tűszelep jó zárásának, valamint az alapjárati rendszer csavarjainak ellenőrzésével. Ha minden rendben van, akkor áttérnék a hengerhez tartozó gyújtás komponensek vizsgálatára, esetleg gyertyapipa vagy trafó felcseréléssel megnézném, hogy átmegy-e a probléma a másik hengerre, így ki tudjuk szűrni a rossz komponenst. Ha egyik sem vezet eredményre akkor sajnos valami komolyabb hiba van azzal a hengerrel, mondjuk kompresszió hiány, kopottság vagy szelep probléma. Ez más komolyabb beavatkozást igényel, nem otthoni munka.

Üdv.
Motordoktor