A szélesebb gumi biztonságos?

2011.12.28. 08:55

Tisztelt Motordoktor!

Karnyújtásnyira vagyok egy jó állapotú, fiatal GS 500-tól (előlegeztem), úgy tűnik, egy gumicserére lesz szükség mindössze.

Kérdésem az lenne, lehet-e, szabad-e, érdemes-e hátulra 130-as helyett 140-es gumit tenni. Alapvető szempontom a biztonság, a stabilitás. Nem vagyok egy kanyarvadász, csak szeretném magam biztonságban érezni.

Válaszod előre is köszönöm:

Miklós

Kedves Miklós!

Ha a biztonság a fontos, akkor a gyári gumiabroncsot kell felszerelni. Ennek mérete igazodik a felni méretéhez, így biztosítva a gumi alkotójának megfelelő formáját, tehát nem lesz sem kifeszülve, sem négyzetesre összehúzva a profil. A gyári mérettől akkor érdemes eltérni, ha a használat körülményei is esetleg mások, mint azt a gyár tervezte.

Megjegyzem, ekkor is csak egy szűk határon belül, mert nem lehet az adott felnire akármilyen szélességű gumit felszerelni. A szélesebb gumi az adott felnin egyáltalán nem biztos, hogy szélesebb felületen érintkezik az úttesttel és biztonságosabb. Az azonban szinte biztos, hogy fordulékonysága és iránytartása romlik a motornak.

Üdv.

Motordoktor