Gondos gazda olajat cserélne

2012.02.24. 14:43

Tisztelt Motordoki!

2 ütemű, gyári 180ccm-es robogó szeretnék motorolajat vásárolni, de olvasgatva a különböző elérhető árú olajak között, szinte mindnél találok negatív kritikákat. Hol megragadásról, hol olajköpködésről, hol magas kokszlerakódásról szólnak a bejegyzések.

A robogóm típusa, egy 2003-mas Gilera Runner 180 2t, 24.000, valós futott km-rel, az egész motor állapota újszerű. Gyári könyve a "Selénia Hi Scooter" olajat ajánlja - bár, gyanítom akkor pont velük volt szerződésben a Piaggio, s így került a gépkönyvbe is a márka. (Hozzáteszem, hogy pont Öntől olvastam egy másik cikk kapcsán, hogy ez kerülendő olaj.).. mint gondos és figyelmes tulajdonos, szeretném a motor számára legjobb olajjal használni, - utánaolvasgatva már kiderült számomra, hogy a 100%-ig szintetikus motorolajakat nem szabad gyári robogókba tölteni, mert azok sokkal magasabb fordulatszámon, magasabb hőmérsékleten üzemelő, gyakorlatilag versenykörülmények között használt robogókhoz lettek kifejlesztve, így nagyobb az esélye, hogy nem ég el rendesen, vagy nagyon kokszol.

Nem tudom márkát mennyire illik megjelölni a levélben, de most ott tartok, hogy leteszem a voksom a Mol Dynamic Moto 2T mellett. Írások alapján ez egy középkategóriás olaj, nagyjából 2.000Ft/l körüli áron, s a "minősítések" között (amiken ismételten nem igazodom ki) megtaláltam a Piaggio feliratot is, így merem remélni, hogy valamelyest optimalizálva van robogókhoz is.
Mi a véleménye, esetleg a javaslata ezek után? :-)

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Márk


Kedves Márk!


Biztos vagyok benne, hogy nem én írtam a Selénia olajról, hiszen nem sok információm van róla. A szintetikus 2T olajok általában használhatók minden motorhoz, csak nem biztos, hogy érdemes. Egy vas hengeres, magas dugattyús, tűgörgős csapszeges kis terhelésű motorba nem érdemes szintetikus olajat tölteni, mert nincsenek olyan üzemi körülmények, ahol a szintetikus olaj jobb kenőképessége megmutatkozna. Ezért ide felesleges, de a kenési feladatát kisebb terhelésű, kisebb hőterhelésű motorban is ellátja.

Gondolj bele, ha nem így lenne, akkor amikor hideg, vagy nem nyelezed a sportos, nagy fordulatú robogót, amely szintetikus olajjal feltöltött, akkor nem lenne elégséges a kenése? A MOL Moto 2T jó választás lehet, de bármilyen szintetikus 2T olaj jó lehet.

Az, hogy valakinek megragadt a motorja, a tapasztalataim szerint mindössze elenyésző százalékban a kenőolaj hibája, általában rossz beállítás, rossz olajkeverés vagy rosszul működő olajadagoló rendszer következménye, amelyre a 2T motorok nagyon kényesek.

A kenőolaj kérdést sokan túlmisztifikálják, a motor és a karburátor beállításával meg nem foglalkoznak, az olajadagoló ellenőrzésére és tisztítására pedig nem fordítanak figyelmet. Ez sokkal fontosabb, mint a kenőolaj márkája.
Üdv.
Motordoktor