Majdnem megölt a gumis?

2012.08.15. 06:48

Tisztelt Motordoktor !

Van egy Harley Davidson Softail motorkerékpárom. A hátsó gumi 150/80X16-os. A közelmúltban voltam ezt a gumit lecserélni. Én nem értek hozzá, csak utólag tudtam meg (egy defekt után), hogy erre a hátsó kerékre a korábbi gumis, akinél voltam egy első kerékre való, ugyanilyen méretű gumit szerelt fel. Mindkét guminál Dunlop márkáról van szó.

Az újonnan felrakott 404 F jelű. Mint írtam, erre egy defekt után került sor, ami most volt a hétvégén. A külső csere óta kb. 400 km-t mentem, mikor menet közben kaptam a defektet. A kerék egyik pillanatról a másikra leengedett. A szerelésnél láttuk, hogy a belső a futó felületnél a szeleppel szemközti oldalon, teljes hosszában szétvált, mintha pengével vágták volna el. Úgy néz ki mint a két végén összeragasztott gumilepedő.

A külső cserekor szerintem belsőt nem cseréltek, a guminyomás 2,5 bár volt. Az lenne a kérdésem, hogy a belső ilyen mérvű elszakadása mitől lehetett, a kettő összefüggésben lehetett-e, illetve így szerelt külső gumival közlekedhetek-e, mert a kicsit különböző első-hátsó gumikiképzés között lehet-e menetstabilitási különbség?

Köszönöm gyors válaszod!

Üdv: Csaba

Kedves Csaba!

Az első és hátsó gumiabroncsok kiképzése, teherbírása és felépítése különböző. Hiába a méret egyezés, első gumit hátra rakni több okból sem jó. A belső szétnyílása nem valószínű, hogy ezért történt, inkább egyéb sérülés, vagy a belső silány minősége, esetleg öregedése okozhatta. Az új belső remélhetőleg nem szenved ilyen sérülést, azonban az első gumi hátsó használata nem megnyugtató.

Üdv.

Motordoktor