Próbáltam bejáratni, de lehet, hogy elrontottam?

2012.10.24. 10:52

Helló,

Van egy Honda, kétütemű robogóm. Most furattam meg a hengerét és kapott új dugattyút+tűgörgőt is. Alapjáraton, helyben járattam 1,5 órát, majd bevittem egy zárt térbe, sajnos.Amikor kimentem, teljes fordulatszámmal pörgött, úgy 5-10 percet. 4 liter üzemanyaghoz tettem, 0,8 dl stihl motorolajat, azzal járatom+amit az olajszivattyú adagol.

Az lenne a kérdésem, hogy ez okozhat-e károsodást a későbbiek folyamán a motor működésében. Úgy érzem, erő van benne, csörgő hangot nem hallok ha jár. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Róbert

Kedves Róbert!

Hát valóban nem ez a legjobb bejáratási módszer, hanem a normál üzemi körülmények közötti gurulás, nem erőltetés, az egy helyben járatás nem okos dolog, pláne nem így, magára hagyva egy órára. Remélhetőleg nagy kárt nem okozott a pörgés, de nem használt neki az biztos.

Viszont megint fel kell hívjam a figyelmet erre a széles körben elterjedt tévhitre, hogy a kétütemű motorba nagyon jó a Stihl lácfűrész olaj. Erre az indoklás általában az, hogy ezek a láncfűrészek nagy fordulatúak és a motorkerékpár vagy robogó kisebb fordulatú, így bírnia kell.

Ez egy tévhit. Igaz, hogy a fűrészek üresjárati fordulatszáma 2500 körül van, a maximális fordulat meg 13 ezer körül, de ez csak egy dolog az olaj kenőképességét tekintve, még van mellette másik 10, például a koksz képződés, az égés gyorsasága és a többi.

A motorkerékpárba motorkerékpárokhoz fejlesztett olaj kell, azokból is lehet kapni drága szintetikus olajat, a láncfűrészekbe pedig láncfűrész olaj kell, mert azokhoz fejlesztették és adalékolták. Egy kiemelt üzemi jellemző  - ez esetben a fordulatszám - alapján választani más eszközbe való olajat teljesen hibás elképzelés.

Üdv.

Motordoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.