Kormol a Suzuki, a szerelők csak piszkálják

2012.11.01. 07:33

Tisztelt "Motordoktor"!

Van egy Gs 500-om 96-os évjárat. Egyenetlenül jár a motorja, a bal oldali gyertya rendszeresen kormolódik, ha megtisztítom, egy ideig megint jó. Már kétszer is volt szerelőnél. Először a karburátort kitisztították szinkront állítottak.Másodszor üzemanyagszűrőt tettek bele és a benzinmennyiségen is állítottak, mondván sok üzemanyagot kap. Ezek után még mindig ez a hibája, eddig DPR8EA9 sz.-ú gyertyát használtam, DPR7EA9 sz-t tegyek bele, vagy más a hiba forrása?

Tisztelettel várom válaszát.

S.Róbert

Kedves Róbert!

Gyári hőértékű gyertyát kell belerakni, majd a karburátorokat pontosan beállítani, különös tekintettel a benzinszintre és a fúvókák méreteire. Utána össze kell húzni a szinkront a lehető legpontosabbra és menni vele kicsit hosszabb próbakört, ami legyen legalább 100 km.

Ha ezután is kormosabb a gyertya, akkor gyanakodhatunk abban a hengerben kisebb intenzitású szikrára, aminek a pipa is okozója lehet, vagy a gyertyakábel. Érdemes felcserélni, hátha átmegy a hiba is, a másik gyertya fog kormozódni és akkor megvan a hibás alkatrész.

Ha a gyújtás jó, akkor pedig valami mechanikus hiba is lehet az okozója, egy kopott gyűrű, egy sérült hengerfal, ezt pedig kompresszióméréssel tudjuk cáfolni vagy igazolni.

Üdv.

Motordoktor