Kattog a Suzuki GS eleje

2013.06.11. 13:20

Tisztelt Motordoktor!

A tanácsot szeretnék kérni egy Suzuki GS500-as motorral kapcsolatban. A jelenség az, hogy berugózásra kattog az eleje.

Kifejtem.

Ha behúzom az első féket és hintáztatom az első teleszkópot, akkor kattogást hallani. Először a kormánycsapágyra vagy a teleszkópra gondoltam, de ha a kereket falnak támasztva csinálom, akkor nincs kattogás. Vizsgáltam a féknyerget is és azt tapasztaltam, hogy eléggé laza az egész, olyan kicsit kotyogós, a betét is lötyög a csapokon. Arra gyanakszok, hogy innen eredhet valahonnan a zaj. Ezt alátámasztja az is, hogyha egy nagyobb kátyúba belemegyek, akkor fémesen csattan. Egyébként a fékhatással nincsen probléma.

A kérdésem az, hogy ezzel kell-e foglalkozni, okoz-e problémát, vagy ez így üzemszerű?

Érdemes rézpasztát használni a féknyereg csúszó csapjain, illetve betétek hátlapján, annak ellenére, hogy a szervizkönyv szilikon zsírt ír elő oda? Jelenleg is szilikonzsír van ott.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: K. Tamás

Kedves Tamás!

Az ilyen kérdéseknél vagyok a legnehezebb helyzetben, mert a kottyanás, kattogás mértéke dönti el, hogy a fék javításra szorul, vagy üzemszerű a hang.

Az úszó nyergek általában a csapokon bizonyos játékkal vannak illesztve, ezért mindig kottyannak kicsit. Ezt a kottyanást mérsékli a csapokra tett kemény zsír, amely a kopásállóságát és siklási tulajdonságait javítja. Ha ez a zsír eltűnt, kimosták, vagy nem pótolták, akkor kopás nélkül is van, hogy a nyereg zörögve mozog a csapokon. Nyilván a nagyobb koppanás, lötyögés nem üzemszerű és a csapok kopása eredményezi. Ilyenkor a csapokat kell cserélni, általában van hozzá felújító készlet.

Hasonló a helyzet a betétet rögzítő két stifttel is. Ezeket illik cserélni a fékbetét cseréjekor, de gyakran az utángyártott betétekhez ezt nem mellékelik. Kicsit megkopik és a betét zörög a csapokon. Ez is főként, egy bizonyos mértékig csak esztétikai hiba, egy mértéken túl pedig balesetet is okozhat. Ha ez a stift nagyon kopott, akkor a betét hátuljára kent rézpaszta vagy szilikonzsír sem segít.

Én ezeket nézném meg, biztos ezek között lesz a zajt adó dolog.

Üdv.

Motordoktor