Hogyan legyek jó gazdája robogómnak?

2015.01.28. 17:10

Tisztelt Totalbike!

Napokban vásároltam egy Aprilia SR 150 2T robogót. Nem volt még ilyen fajta motorom, a kérdésem az lenne mire érdemes oda figyelni, illetve mire érzékeny ez a fajta (olaj, stb.)?

Válaszát előre köszönöm!
Bodnar

Kedves Bodnar!

Az SR 150 különolajozású, így fontos, hogy 500 km-enként ellenőrizd, hogy megfelelő mennyiség legyen a tartályban. A kétféle Agip 2T Scooter olaj közül a drágább, szintetikus kenőanyag ajánlott hozzá – a nagy teljesítmény és a nicasilos henger miatt indokolt.

Mivel nem tudhatod, hogy az előző tulajdonos mennyire hanyagolta el a robogót, érdemes egyből egy nagy szervizzel kezdeni. A fékbetétek ellenőrzése és az összes folyadék cseréje alap ilyenkor, ajánlott még a karburátor tisztítása és beállítása is. Tanácsos ezzel megbízni egy hozzáértő szervizt, ahol mindent pontosan átnéznek és felmérik a hajtás állapotát is – ez elsőre lehet, hogy nagy összeg lesz, de a későbbi biztos üzem egyik alapfeltétele.

Ha a robogó már rendben van, már csak a kötelező karbantartásokat kell betartanod. 4000 kilométerenként ki kell takarítani a légszűrőt, ellenőrizni a kormánycsapágyat, cserélni a gyertyát és a hajtásolajat. A blokkot érdemes 12 000 kilométerenként széthúzni, és ellenőrizni a henger és a dugattyú állapotát, illetve cserélni a dugattyúgyűrűt. A gyári hajtásszíj 30 000 kilométerre méretezett, de az esetek kilencven százalékában (rossz nyelvek szerint 99,9% a pontos szám) az ügyfelek az olcsóbb utángyártottat választják, amiknél már akkor tapsolni kell, ha 12 000 kilométert kibírtak. Ezzel együtt  érdemes ellenőrizni a görgőket is, szükség esetén pedig cserélni a kopottakat.

Üdv. Totalbike