Beráz a kormány nagy sebességnél

2015.02.03. 09:55

Tisztelt Motordoktor!

Szeretnék tanácsot kérni az alábbi témában: van egy Honda CBR600F4i 03' évjáratú motorom. Két éve vettem és kezdettől fogva azt tapasztaltam, hogy nagyobb sebességnél (170-180 km/h) elkezd berázni a motor. Ha még növelem a sebességet, a rezonancia fokozódik, olyannyira, hogy 200-220 km/h-körül már homályosan látok, mivel még én is átveszem ezt a rezgést. Szerintem az első kerék felől indul a dolog, azért is gondolom ezt, mert ha elveszem a gázt, azaz motorféken gurulok, akkor még inkább észrevehető, de csak kb. 160 km/h-ig ez alatt szépen rázkódásmentesen halad gyorsításnál és lassításnál is. Mi lehet ennek az oka? Mit kellene tennem?

Köszönöm a válaszát előre is!
Krisztián

Kedves Krisztián!
A nagy sebességű remegés az esetek nagy részében a kerék kiegyensúlyozatlanságából adódik, amelyet fel tud erősíteni más műszaki probléma. A kereket tökéletesre egyensúlyozni (centrírozni) szinte lehetetlen, de ha egyébként minden rendben van, kis kiegyensúlyozatlanság nem probléma, nem érezhető, még 200 km/h környékén sem.

Rosszabb a helyzet, ha a kerékcsapágy kicsit lóg, vagy a kormánycsapágy laza. Ekkor az első traktus szinte önálló életet kezd élni és könnyebben kezd remegni. További probléma lehet a gumi rendellenes, kagylós kopása, ami motorkerékpárnál általában nem a csillapítás elégtelen voltáról tanúskodik, hanem például rossz guminyomásról.

Tehát először kerék kiegyensúlyozás, utána kerékcsapágy vizsgálat, utána kormánycsapágy vizsgálat, végül pedig első teleszkópszár lógás vizsgálat.
Ha ezek mind rendben vannak, nem remeghet az eleje sem.

Üdv.
Motordoktor