Már nem létezik az olaj, amit a szervizkönyv ajánl

2015.02.10. 09:16

Tisztelt Motordoktor!
Egy 1996-os kiadású Yamaha XJ900S típusú túramotorom van. Sajnos fogalmam sincs, hogy az előző tulaj milyen olajat használt benne, de le szeretném cserélni. A márka szervizkönyve SAE20W40 type SE olajat ajánl a blokkba. Én a Motult preferálom, de nem találtam a termékeik közt ilyen olajat. Létezik-e más komoly olajtermék amit érdemes beletölteni, vagy van a Motultól más típus, amit beleönthetek?

Köszönöm válaszát, tisztelettel,
Sándor

Kedves Sándor!
Nem ismerem a Motul termékpalettáját, de elképzelhető, hogy ilyen alacsony teljesítményszintű (API SE) ásványi olajuk már nincs is egyáltalán. Ezek a 90-es évek japán motorjai jellemzően nagyon alacsony minőségű olajat kérnek, szinte nem tud az ember mellényúlni, akármit is emel le a polcról, aminek a viszkozitása megfelelő.

Az összes gyártó részszintetikus olaja jó ebbe a motorba SAE 10W40-es viszkozitással, aminek a hidegoldali viszkozitása ugyan kicsit kisebb, de legalább könnyebben indul, jobban forgat az indítómotor. Még azt javasolnám, hogy ne API SE, azaz autóba való olajat tegyél bele, hanem JASO MA specifikációjút, ami az öregebb kuplunghoz sokkal jobb lesz. SAE 10W40 olajat a Motulnál is találsz, de más gyártónál is bőséges a kínálat.

Üdv.
Motordoktor