Öreg motorba csak ásványit?

2015.05.21. 17:41

Kedves Motordoktor!

Örök dilemma és vitaalap a társaságunkban a következő: Pannonia T5-be tegyek olcsó olajat (pl. Hunoil Mix 2T) 1:25-be keverve (régen is így futottak), vagy jobb teljesítményszintű szintetikus olajat hígabbra keverve?

Köszönettel:

Kissb

Kedves Kissb!

Hiába van a rosszabb minőségű olcsó olaj dúsabbra keverve, attól kenési tulajdonságai nem közelítik meg a korszerű szintetikus 2T olajak fizikai és kémiai tulajdonságát. A túl dússal csak tele lesz a kipufogó, leragadnak a gyűrűk, kiváltképpen a felső, ami már kap annyi hőt, hogy jól kokszosodjon. Ez az egyik fele a dolognak, a másik pedig sajnos az, hogy a korszerű, jó kenési tulajdonságú olajat sem lehet a mai motoroknak megfelelően akár 1:150-es arányban keverni, mert a motor konstrukciója, keverék áramlási viszonyai ezt nem teszik lehetővé.

Saját tapasztalatom az, hogy a korszerű szintetikus olajat nagyjából 40%-kal lehet hígabbra keverni, tehát 1:40-es keverékkel még tartósan és nagyobb melegedés nélkül jár, ha lehet ilyet mondani a melegedésre hajlamos Pannóniákról. Az biztos, hogy a Babettámat (gyári ajánlás 1:30) kísérleti jelleggel évek óta 1:100-zal hajtom szintetikus olajjal, és teljesen hibátlan, még az olaj sem folyik a kipufogóból. Ezt azonban nem javasolnám senkinek, de jó bizonyíték arra, hogy nem igaz, amit sokan szajkóznak, hogy öreg 2T motorba csak ásványi olaj a jó.

Üdv.

Motordoktor