Pénzkidobás a drága olaj?

2015.10.01. 17:23 Módosítva: 2015.10.01. 17:23

Tisztelt Motordoktor!

Jó ideje egy 1988-as MZ ETZ büszke tulajdonosa vagyok, szerencsére nem is volt problémám a motorral. Amikor valamilyen bajt jelzett, azonnal orvosoltam.

Most néhány év után eljutottam arra a szintre, hogy a benzinbe minőségibb 2T olajat is tudok önteni. Viszont az egyik ismerősöm azzal érvelt, hogy az MZ-be teljesen fölösleges drágább olajat vásárolni, mivel amúgy is egy igénytelen fajta motor, és nem lesz semmi különbség a kenésben.

Annyiban igazat tudok neki adni, hogy (véleményem szerint) a mostani gazdaságos 2T olajok is jobb minőséget képviselnek, mint azok, amit a kiadás évében megadott a gyár.

Viszont kérdem én: Tényleg pénzkidobás lenne a minőségibb 2T olaj vásárlása?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Attila

Kedves Attila!

Két irányból közelíthetjük meg ezt a kérdést. A motornak van egy minimális kenési igénye, amit rendeltetésszerű használatnál megkövetel. Ezt a kenési igényt a régi és olcsóbb mai olajok is ki tudják elégíteni, ha megfelelően keverjük és jól van beállítva a karburátor. Ez pont arra elég, hogy a megengedett sebességgel túrázzunk és normál körülmények között használjuk a motort. Ha így nézzük, akkor a drágább olaj vásárlása pénzkidobás és felesleges. Kicsit más a helyzet, ha a motort nem csak túrára használjuk, hanem jobban terheljük, például utassal vagy emelkedőn, esetleg sportolunk vele, így az üzemi körülmények szigorodnak. Ekkor kenés oldalról is meg kell ezt támasztanunk, a jobb olaj, vagy szintetikus olaj jobb kenést biztosít, és kevésbé kormolja a kipufogót. Ha pedig még egy kicsit szegényítünk is a keveréken a jobb fogyasztás érdekében, akkor mindenképpen jobb olajat kell választanunk, és ellentétben sok véleménnyel, nem kell dúsabbra keverni, mert az jobban árt a motornak.

Összességében a jobb olaj vásárlása nem biztos, hogy pénzkidobás, sőt, néha szükséges.

Üdv.

Motordoktor