Szép és ritka 125-ös, megvehető?

2016.03.17. 12:11

Tisztelt Motordoktor!

Egy egyszerű kérdéssel fordulok Önhöz, mondhatni inkább véleménye érdekelne. Kiszemeltem egy Honda CLR 125 4T motort. Kérdésem az, hogy mennyire megbízható, könnyen szervizelhető, fenntartható motor? Alkatrész ellátottsága mennyire biztosított? Ha minden igaz, ugyanaz a blokk van benne mint a Honda XLR 125-ben. Interneten kevés információt találtam róla, mivel elvileg elég ritka típus, itthon nem is nagyon láttam.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Ákos

Kedves Ákos!

Ez egy nagyon kiforrott, régen gyártásban lévő motor. Konstrukciós hibáról szinte nem beszélhetünk, és jellemzően nem is szokott semmi idő előtt tönkremenni benne. Az alkatrész ellátottsága pedig példás, akár gyári, akár kínai, gyenge minőségű alkatrészekről beszélünk.

Eddig a jó hír, de azért van rossz is.

Az indítómotor hajlamos a gyengülésre és megragadásra, főleg futármotorok esetén, valamint szembe kell azzal is nézni, hogy a kis teljesítményű 125-ös négyüteműeket könnyű a maximális teljesítmény közelében használni, és örökké semmi sem tart. Nincs pontos adat, de 30-60 ezer km környékén már számíthatunk motorikus problémákra, kopásra a dugattyún és a szelepvezérlés elemein. Ezek azonban nem hirtelen jönnek, hanem előre láthatók, indításkori kékes füst és zajos, kopogó vezérlés képében.

Ezek ellenére mégis azt mondom, ez a motor a tartósabbak közül való.

Üdv.

Motordoktor