Tölthetek-e olajadalékot a Hondámba?

2017.04.20. 11:27

Tisztelt Motordoktor!

Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e súrlódáscsökkentő motorolaj-adalékot önteni motorkerékpárba? Árt vagy használ?

Van, melyiket arra hirdetik (pl. Liqui Moly Racing MoS2 Motor olajadalék 125ml). Motorom: Honda CBF600S 25 000 kilométerrel. Motul 5100 olajjal. Nagyon jó állapotban van a motor, állapot megőrzés miatt gondoltam.

Válaszát előre is köszönöm.

Péter

Kedves Péter!

Pont a Honda az, aki évekig beleírta a kezelési könyveibe, hogy semmilyen adalékot nem javasolnak, csak az előírt olajat szabad használni. Erre okuk volt, nyilván a nemvárt, de létező mellékhatások. Az olajra és egyéb szerkezeti részekre, például a kuplungra gyakorolt hatás tekintetében vannak bizonytalanságok, amit ők nem akartak vállalni.

Én is azt mondom, hogy noha a MoS2 adalékot évtizedek óta használják súrlódás és kopáscsökkentő adalékként, mégsem tenném bele, mert például a használt, de még nem csúszó kuplungot esetleg a megcsúszás határára juttathatja. Használj továbbra is minőségi motorolajat, szűrőket és cseréld időben, ennél többet és jobbat nem kell tenni a motorral.

Üdv.

Motordoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.