Kevesebb olajjal ment, lesz baja?

2017.07.31. 12:16

Tisztelt Motordoktor!

GSX-R 1000 olajcsereje volt, Motul 300V Factory Line 10w40-ból 3 litert töltöttek bele (elöírt mennyiség 3,3 liter). A csere után kb. 35 km-t mentem, és éreztem, hogy valami nincs rendben. Sajnos egyszer-kétszer pörgetve is volt. Ellenőriztem az olajszintet és a minimum szintjét alig érte el. Kb. 2,5-3 decivel kevesebb olajjal ment. Ez okozhat károsodást a motorban?

Üdv:

Balázs

Kedves Balázs!

Véleményem szerint megnyugodhatsz, nincs baj. A motor kenése két módon valósul meg, az egyik a nyomóolajozás, amit az olajpumpa állít elő, a másik pedig a szóró olajzás, amit a kent részekről leváló, össze-vissza repkedő és permetező olaj valósít meg. Az olajnyomás nem függ az olajszinttől, és az olajpumpa szívókosara általában szinte a forgattyúsház legmélyebb pontján van, tehát amíg egy kis olaj van a blokkban, addig olajnyomás elméletileg van. A szóróolajzással kent részek pedig - például a hengerfal - a főtengely csapágyhézagain kirepülő, a főtengely által szétdobott olaj által, valamint az egyéb odaverődött olaj által kap kenést. Ez az egyéb odaverődött olaj kevesebb lehet, ha alacsony az olajszint, de a fő kenése megmarad ezeknek a részeknek is az olajnyomás miatt. Nyilván a normál olajszint jobb, például a hűtés miatt, de az, ha a minimum alatt van kicsivel, még semmilyen károsodást nem okoz, van még annyi tartalék a rendszerben.

Bármilyen furcsa, a maximum szinten túltöltött olaj legalább ennyire veszélyes, mert ha a főtengely eléri a szintjét (konstrukciótól függ), és felhabosítja, akkor nem tud normális olajnyomás és kenés kialakulni.

Ha a 3,3 liter névleges töltetmennyiségből hiányzik 3 deciliter, az nem okozhat bajt.

Üdv.

Motordoktor