A fülre hangolás képessége keveseknek adódott meg

2002.08.08. 10:39

A kérdésem az, szerinted mennyire válik nyitottá a rendszer, ha "egyenesen átmenő" dobokat kap a gép (GPZ 500S), viszont a légszűrő marad a gyári? Csak kettő van ugyan a hengerekből, de a térfogatuk alapján is férfiasabb hang járna a gépnek.

 
   
   

A kérdésem az, szerinted mennyire válik nyitottá a rendszer, ha "egyenesen átmenő" dobokat kap a gép (GPZ 500S), viszont a légszűrő marad a gyári? A célom az, hogy ne csak 7000-től halljak valamit a motorom hangjából, hanem a teljes fordulatszám-tartományban (az ésszerű hangerő-tartományon belül), mindezt a gyári (porlasztó) beállítások megtartása mellett. Mert csak kettő van ugyan a hengerekből, de a térfogatuk alapján is férfiasabb hang járna a gépnek, ill. 7000 fölé normál esetben nem is igen forgatom.

Úgy tudom, hogy egy (nyitottabb) légszűrő-kipufogó kombináció választása esetén már hozzá kell karburálni a gépet, de mi van akkor, ha csak a dobok nyitottabbak? A keverék szegénnyé válásában a kipufogó, vagy a légszűrő játszik nagyobb szerepet?

Miről lehet felismerni, hogy a keverék szegénnyé vált? Főfúvóka-csere nélkül is lehet valamennyit korrigálni, vagy nem igazán? Hogyan lehet elvégezni a keverék beállítását (egyszer említette az Aszalós fia, hogy azt fülre be lehet állítani...khm...)?

Az egyenesen átmenő dobok alatt gondolom azt érted, hogy lamellák nélküli a dob, azaz csak egy perforált cső van a dob belsejében. Ez természetesen nyitott kipufogórendszernek számít, amihez hozzá kell állítani a porlasztókat. Hiába hagyod meg a gyári légszűrőket a motor más beállítást fog igényelni az új rendszerrel. Kárpótlásként, a hangversenyt biztosan Te fogod megnyerni!

Kérdésednek arra a részére, hogy a légszűrő, vagy a kipufogó változtatása befolyásolja jobban a motor beállítását, egyértelműen azt kell felelnem, hogy a levegőszűrő. Viszont a nyitott rendszer is hatást gyakorol a beállításra, még ha a légszűrőházat és a betétet érintetlenül is hagyod. Legegyszerűbben a gyertyaszín teszttel lehet megállapítani, helyesen van-e beállítva a motor. A menetközben kellőképpen kiégetett gyertyát kell megnézned és ebből megállapíthatod, milyen keveréket kap a motor. Ha a színe őzbarna, akkor tökéletes, ha ennél világosabb, majdnem fehér, akkor keveset kap, ha sötét, már-már fekete, akkor pedig sokat kap.

A beállítás korrigálásához legtöbb esetben szükséges a fúvóka csere, minimális eltéréseknél megoldható e nélkül, pusztán az állítási lehetőségek kihasználásával. Amennyiben úgy ítéled meg a helyzetet, hogy komolyabb beavatkozást igényel a probléma, akkor javaslom szakműhely felkeresését, mivel a fülre hangolás képessége csak keveseknek adatott meg!

 
   
   

Jópár évvel ezelőtt vettem egy Honda Lead 1982. gyártású robogót Az évek alatt igencsak lerongyolódott a motorja, ezért úgy döntöttem, szakemberre bízom a javíttatását. El is vittem a szerelőhöz, aki elmondta kb. mit kell rajta csinálni, és mennyibe fog ez nekem kerülni.

El is készült a motor viszont nem lett tökéletes. Első próbánál a motor nagyon gyenge volt, már elinduláskor sem húzott, és a vége 30 volt. Azt mondta a szerelő, hogy a fúvókázással lehet a gond, ezért megpróbált változtatni rajta, és valóban jobb is lett. Mostmár húzott induláskor, viszont a közepe felé megint elgyengült, de ha ki tudtam forgatni, pl. lejtőn, akkor utána már nagyot szól a motor.

De nekem nem tetszik, hogy legyengül közepes fordulaton, ugyanis elég sokat fizettem érte ahhoz, hogy megelégedjek vele.

A motor erőtlenségére vall, hogy csak lejtőn tudod kiforgatni rendesen. Az erőtlenség leginkább kompresszióhiányból adódhat, ami kissé furcsa a fúrt henger-új dugattyú párosnál. Esetleg ellenőrizni kellene az illesztést, a gyűrűhézagot és a tömítettséget! A közepes fordulatszámon történő "bizonytalankodás" kiváltó oka lehet a karburátor, ezen viszont könnyen lehet segíteni egy beállítással. Véleményem szerint a shubertű pozícióján kell változtatni a javulás érdekében.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.