Egy elkeseredett robogós

2002.09.27. 10:21

Egész nyáron jártam a köröket, próbáltam találni olyan illetőt, aki meg tudná szerelni a robogómat. Mérhetetlenül és végletesen belefáradtam, valamint heveny rosszullétet érzek és mizantróp rohamok törnek rám, ha a hazai-balkáni robogós maffiával történt interakcióimra gondolok vissza.

 
   
   

Végső elkeseredésemben írok neked. Nyár elején vettem egy magánkereskedőtől egy valószínűleg 1996-os, 50 köbcentiméteres Malaguti Crosser típusú robogót. A történet hosszú, de lényegében annyi történt, hogy elképesztően és döbbenetesen át lettem verve. Totál félre lettem vezetve a szerkezet valós állapotát illetően, a robogó gyakorlatilag használhatatlan.

A legfőbb probléma az, hogy a motor nem indul önindítóval. Berúgással egyből beindul, pedig szikra van önindítózás közben is, az önindító rendesen átforgatja a motort. Összefügghet a probléma azzal a jelenséggel, hogy beindítás után (hidegen-melegen egyaránt) az alapjárat ugyan tökéletes, a motor egyenletesen pörög, és azonnal indul is, azonban gázadásra gyakran lefullad, illetve kihagy. Ez a jelenség fokozatosan, egy-másfél perc után elmúlik, majd a motor hibátlanul működik. Gyertya, akkumulátor, önindítócsere nem segített. A kilométeróra 27000-et mutat, az eladó - akinek hazudozási képességeiről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni - azt mondta, hogy volt motorgenerál, hengerfejcsere.

Ezeket leszámítva vannak egyéb problémák is:
A fékek nem működnek megfelelően, a szerintem (laikus vagyok) nem ehhez a motortípushoz tartozó Leo Vinci kipufogó leömlője letört a motorblokkról (a motorblokkon lévő kipufogó tartófülek egyike letört).

Egész nyáron jártam a köröket, próbáltam találni olyan illetőt, aki meg tudná szerelni a robogót. Mérhetetlenül és végletesen belefáradtam, valamint heveny rosszullétet érzek és mizantróp rohamok törnek rám, ha a hazai-balkáni robogós maffiával történt interakcióimra gondolok vissza.

Kérem, ha tudsz, segíts. Keresek egy megbízható szerelőt/szervizt, aki rendbe tudná tenni a robogót. Ha ilyet nem tudsz, akkor legalább adj valami tanácsot, hogy hogyan fogjak neki a fenti problémák megoldásának.

Ne keseredj el! Az indulási rendellenességekért szinte biztos, hogy a nem működő hidegindító a felelős. Ezeken a robogókon elektromos, automata szivató van, ami nagyon gyakran tönkremegy. Ez okozza a hidegindítási nehézségeket. A motorodon lévő Leo Vinci kipufogó valóban nem gyári, viszont egy remek márka, tehát e miatt megint csak nincs miért bánkódni.

A fékek hatásfokát nehéz lenne így távolból megítélni, viszont ez is relatív könnyen orvosolható probléma. Valószínűleg megoldja egy (jó minőségű) fékbetét csere. Ha nem érzed elég határozottnak a fék nyomáspontját (nyúlós a fék), akkor javaslom a fékcső, flexibilis fém fékcsőre való cseréjét!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.