Elfüstölő akkumulátor

2002.10.10. 12:03

Az eddig hibátlanul viselkedő Honda CB1 - 400 cm3, 4 ütem, 11 év - motorom egyszer csak egy fürgébb autópálya szakasz alatt/után megfőzte az akkumulátoromat és kiégette az izzóimat. Én ebből sajnos nem sokat vettem észre, csak akkor kapcsoltam, amikor záptojás szag jött a lábaim közül.

 
   
   

Ez volt az akku - majd a motor heves durrogásokkal elkezdett lassulni, végül teljesen meg is állt. Ezután semmilyen módszerrel nem tudtuk beindítani, meghalt a gyújtása is. Mi lehet a gond?

Az akkumulátor a generátor túltöltése miatt feszült ki, mivel a feszültségszabályzó nem korlátozta le a töltés nagyságát. Ezért a feszültségszabályzó a felelős, tehát őt kell lecserélni. Sajnos nagy valószínűséggel vele együtt az akkumulátort is cserélned kell, valamint a gyújtás elektronikát. A gyújtás elektronika a megengedettnél nagyobb feszültséget kaphatott, és ez okozhatott neki maradandó károsulásokat. Az elektronikát érdemes szakemberrel megvizsgáltatni, mert van esély a javítására! Több esetben találkoztam már javított elektronikával, mely a beavatkozás után újra tökéletesen működött.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.