Tipikus MZ hangok

2002.11.19. 14:19

Van egy ETZ 251, 90-es évjáratú motorom. A problémám a következő: csörgő hang a hengerből, ez minden fordulatszámon jön ki, csak nem mindig hallani, pl szélzaj miatt. Legjobban akkor hallani, ha üresbe kiteszem, és jár a motor.

 
   
   

Szerintem a hajtókar tűgörgői adják. A főtengelycsapágy nem adhatja, mert akkor mély, morgó hang lenne. Egyik haver azt mondta, hogy ne foglalkozzak vele. Szervizben is rákérdeztem, mert most volt műszakin, ott azt mondták hogy az ETZ-k ilyenek. Engem mégis zavar, hogy nem tiszta fémes hangja van a motoromnak. Mi lehet a baj, ill. mit tegyek? Előre is köszi a válaszod. És sok sikert a munkádhoz.

A hengerből áradó csörgő hang forrása legegyszerűbb esetben lehet a henger bordái között lévő rezgéscsillapító gumicsíkok hiánya, azután a tűgörgő, a csapszeg, vagy komolyabb esetben egy eltörött gyűrű is. Természetesen most nem ijesztgetni akarlak, hogy azonnal szedd szét a motort, valamint tényleg az MZ-k nagy része ilyen hang effekteket bocsát ki, tehát Te is nyugodtan használhatod még így is a gépet.

Másrészről viszont, a csapszeg és a tűgörgő cseréje nem igényel sem komolyabb beruházást, sem komolyabb beavatkozást, ezért szerintem érdemes nekiállni és kicserélni. Így legalább a te motorod nem fog csörögni!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.