Esedékes dugattyúcsere

2003.03.06. 08:58

Van egy '93-as évjáratú 125-ös Honda CR krosszmotorom. Nem tudom, mikor lett benne dugó cserélve, de azt hallottam, hogy ezekben 25 óránként cserélni kell.

 
   
   

Én már ennél sokkal többet mentem vele, de nem vettem észre, hogy valamit változott volna. Az lenne a kérdésem, hogy tegyek- e bele újat, vagy lehet-e valami későbbi probléma, ha még ezzel motorozok?

Sajnos, inkább gyorsasági motoros tapasztalataim vannak, de a vezérelv végső soron ugyan az, a teljesítmény. A HONDA, gyorsasági versenymotorjaiba 800 kilométerenként írta elő a dugattyúk cseréjét. Természetesen ezt nem vártuk meg, hanem a tökéletes teljesítmény elérése végett minden verseny előtt dugattyút cseréltünk.

Krosszmotoros tapasztalataim arra korlátozódnak, hogy volt krosszmotorom, melyet a téli felkészülések alatt használtam, valamint javítottam néhány krosszmotort. Mivel ezeken a motorokon általában Nicasil bevonatú hengerek vannak, ezért a henger fala szinte nem is kopik, viszont a dugattyú annál intenzívebben. Ez természetesen teljesítményvesztéshez vezet és a motor az üzemórák növekedésével egyenes arányban gyengül. Ez versenykörülmények között nem megengedhető, ezért a versenymotorokban állandóan dugattyút cserélnek.

Természetesen, ha csak saját szórakozásodra használod a motort, akkor nem feltétlen kell ragaszkodnod az előírásokhoz, csak fel kell készülnöd a teljesítmény fokozatos elvesztésére. Amennyiben így használod a motort, azt javaslom, akkor cserélj dugattyút, amikor azt tapasztalod, hogy a motor gyengül, nehezebben indul, vagy ha a kompresszió mérésénél alacsony értékkel találkozol.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.