Nem típushiba

2003.05.22. 09:28

Van egy Suzuki Sephia ZZ robogóm. A helyzet az, hogy hidegen nagyon nehezen indul el. Legalább 10 percig kell rugdosni. Önindítóval esélytelen. De ha a motor meleg, vagy nem hűlt le teljesen, (kb. 1 órát állt) önindítóval is pöccre indul. Mi lehet a gond? Azt mondják, hogy típushiba, de ezt nehezen tudom elhinni.

 
   
   

Teljesen egyetértek veled abban, hogy ez nem Suzuki Sephia típushiba, mivel nem csak ennél a típusnál találkozhatunk gyakran ezzel a problémával. A robogó típusától függetlenül gyakran előforduló hibával állunk szembe. A probléma kiváltó oka általában az automata hidegindító működési elégtelensége. Ez az apró elektromos egység nem javítható, csak cserélhető. Egyszerűbb esetben a probléma oka a hidegindító rendszer elkoszolódása, melynek orvoslása egy alapos porlasztótisztítás.

A hibaforrás legegyszerűbb ellenőrzési módja, ha hidegindításnál befogod a légszűrő nyílását, ez által megnövelve a szívócsőben a vákuumot, hogy a főfúvókán keresztül több üzemanyag áramolhasson a hengerbe. Ha így könnyebben indul a motor, akkor a fentebb említettek a hiba lehetséges okai. Ezeken kívül kiváltó ok lehet még, ha a porlasztóból elpárolog, vagy elszivárog az üzemanyag és indításkor időbe telik, mire a vákuumos benzincsapon keresztül megtelik a porlasztó úszóháza.

Drasztikus esetben a probléma kompresszió hiánnyal párosul, mely meleg motornál enyhül a hőtágulás miatt. Ennek ellenőrzésére - és saját megnyugtatásodra - javasolnék egy kompressziómérést!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.