Égéstérbetét krosszmotorba

2003.08.14. 09:44

Egy 2000-es évjáratú Kawasaki KX 125-ös krosszmotorom van, amit VHM típusú tuning hengerfejjel vettem használtan. Ennek lényege, hogy különböző égéstér-betétekkel változtatható a kompresszió. A jelenlegi betét azonban sérült, így beledolgozik a motor a hűtővízbe. Abban kérném a segítségedet, hogy hol lehetne ilyen típusú betétet szerezni, illetve lehet-e, érdemes-e gyártatni, ha igen, akkor kivel és hol?

 
   
   

Nem ismeretlen ez a hengerfej megoldás, bár motorkerékpároknál én még nem találkoztam vele. A jet-ski-knél alkalmazzák előszeretettel ezt a megoldást, melynek előnye, hogy a kompresszió viszony megváltoztatásához nem kell az egész hengerfejet lecserélni, hanem lehetőség van külön az égéstér cseréjére.

Véleményem szerint lehet ilyen égésteret vásárolni, de azt sajnos nem tudom megmondani, hogy itthon hol találsz forgalmazót. Javaslom, nézd meg a VHM internetes oldalát. A másik megoldási lehetőség, az itthoni gyártatás is járható út. Kell hozzá egy remek esztergályos - marós szakember, aki rendelkezik a szükséges anyag és gyártási ismeretekkel. Ha gondolod, ajánlhatok is egyet: Szőke Károly, telefonszáma pedig 221-2583.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.